2024. április 18., csütörtök

Ütemterv szerint épül a gyorsvasút

Kern Imre: A területkisajátítás szakaszában a minisztérium igény szerint minden esetet külön megvizsgál

A koronavírus-járvány ellenére folytatódnak az építőmunkálatok a Belgrád–Budapest-gyorsvasút szerbiai oldalán. A napokban a Fruška gora alatt sikerült áttörni a Čortanovci alagút egyik járatát, ami jelentős előrelépés a vasút megépítésében, hiszen a Belgrád és Újvidék közötti szakasz egyik legnehezebb vállalkozása volt ez. Arról, hogy a járvány idején milyen tempóban tudnak haladni az építőmunkálatokkal, illetve mi nehezíti a gyorsvasút megvalósítását, Kern Imrével, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkárával beszélgettünk.

Magyar Szó/archív

Látszik a fény a Čortanovci közelében lévő alagút végén (Fotó: Ótos András)

– A rendkívüli állapot kihirdetése után közvetlenül útmutatást kaptak a vállalkozók a Belgrád–Budapest-gyorsvasút építése kapcsán, így a Belgrád központtól Ópazováig (kínai CRIC és CCCC társaság), valamint az Ópazovától Újvidékig (az orosz állami vasút a RŽD társaság) vezető szakasz kivitelezői is, akik a jelenleg hatályos előírásokat betartva végzik a munkálatokat.

Jelenleg az építkezésen naponta csaknem 1300 munkást foglalkoztatnak, és körülbelül 400 munkagépet használnak. A közvetlen építőmunkások mellett a kivitelezők több száz dolgozóból álló mérnöki csoportja is dolgozik.

Többek között azokon az infrastrukturális projekteken dolgoznak, amelyek kritikusnak számítanak nemcsak hazánkban, hanem a határon túl is. Ilyenek a Fruška gora alatt lévő alagútjáratok (két sávban 1050 méter hosszan) és a viaduktok (mindegyik völgyhíd külön-külön 3000 méter hosszú) megépítése. Zajlanak a földmunkák a teljes vasút mentén, azzal, hogy helyenként lassan végéhez közelednek, és már megkezdték a sínpárok lefektetését, az elektromos vezetékek, valamint az állomás épületeinek felszerelését, vagy az új állomások kiépítését. Összességében a megállapodás szerinti dinamikát követve folynak a munkálatok, és ebben a pillanatban nincs késés a megállapodott határidőkkel kapcsolatban.

Zorana Mihajlović miniszter asszony a napokban bejelentette, áttörték a Čortanovci alagút egyik járatát. Mit jelent ez ennek a vasúti infrastruktúrának a megvalósításában? Mik a további lépések?

– A koronavírus-járvány miatt keletkezett nehezített munkakörülmények ellenére a Čortanovci alagút jobb alsó járatát 10 nappal a határidő előtt törték át az RŽD munkásai. Meg kell jegyezni, hogy az alagút kialakításával párhuzamosan történik az alagútjárat konstrukciója is, így ez a létesítmény több mint 85 százalékban elkészült. A munkák jó minőségűek, szigorúan odafigyelnek a munkavállalók biztonságára. Az Ópazovától Újvidékig tartó szakaszt a következő év végéig be kell fejezni, ami azt jelenti, hogy 2021 végén, illetve 2022-től már 200 kilométer óránkénti sebességgel haladhatnak a vonatok az egész útvonalon Belgrád és Újvidék között.

Kern Imre (Fotó: Ótos András)

Kern Imre (Fotó: Ótos András)

Korábban is nehézségekbe ütközött egyes építőanyagoknak, például a kőnek a beszerzése. A rendkívüli helyzetben sikerül a kivitelezőknek beszerezni a szükséges építőanyagokat? Milyen nehézségekkel szembesülnek az építőmunka során?

– A kivitelezők a szerződéses kötelezettségeiknek megfelelően idejében beszerezték a vasút építéséhez szükséges anyagokat. A vasúti szakasz mentén nagy mennyiségű építőanyagot tárolnak, egy részét a belföldi piacról, egy részét pedig külföldről szerezték be, legyen szó azokról a termékekről, amiket Európában vagy akár Kínában gyártanak. Az építőanyagok nem fognak akadályt jelenteni a projekt megvalósításában.

Az Újvidék és Szabadka közötti vasúti szakasz építőmunkálatait a tervek szerint az idén tavasszal el kellett volna kezdeni. Hogyan folyik a területkisajátítás folyamata? Mikor lesznek képesek reálisan megvalósítani a vasút ezen részét?

– Az előkészítő munkák folyamatban vannak, az ötletterv a napokban elkészül, és az építési projektek is kidolgozás alatt vannak. A földterület és az ingatlanok kisajátítását februárban megkezdték, de az önkormányzatokban a rendkívüli állapot miatt a felekkel folytatott munka leállt.

Hangsúlyozni kell, hogy a területkisajátítás szakaszában nemcsak az infrastrukturális projekt érdekeit vesszük figyelembe, hanem minden olyan esetet megvizsgálunk, amikor ebben a nagyon érzékeny helyzetben egy polgárt kár ér. Minden egyes esetet elemezünk, és elvégezzük a szükséges kiigazításokat.

Az előkészítő munkák mellett hamarosan megépül a központi tábor Újvidéken, innen történik majd az Újvidék és Szabadka közti építkezés levezetése.

Két-három ezer méter hosszú völgyhíd épül Čortanovcinál (Fotó: Ótos András)

Két-három ezer méter hosszú völgyhíd épül Čortanovcinál (Fotó: Ótos András)

Jelenleg alapvető fontosságú, hogy amint véget ér a rendkívüli állapot az újvidéki, verbászi, kishegyesi, topolyai és a szabadkai önkormányzatok a lehető legrövidebb időn belül befejezzék a kisajátítást. Ehhez a reális lehetőséget kínál a múlt évben elfogadott jogi keret. Mivel a vasút a forgalom zárt rendszerében épül, be kell fejezni a teljes kisajátítást, és csak azután zárják le a vasúti forgalmat, és kezdik meg a munkálatokat az egész szakaszon. Jelenleg az említett probléma miatt nem lehet meghatározni a munkálatok pontos kezdési dátumát.

A területkisajátítás befejezésére határoztak meg határidőt?

– Nincs határidő, de jelenleg kifejezetten nagy gondot okoz az is, hogy Vajdaságban a területek kisajátása sok esetben érinti az idős polgárokat, és a szigorítások fokozatos feloldása után sem lehet tudni, hogy velük szemben mikor oldják fel az intézkedéseket, és mikor tudják intézni az ügyeiket.

Az lenne a legoptimálisabb, ha a rendkívüli helyzet feloldása után 4–6 hónap alatt befejeződne a kisajátítás. Az önkormányzatoktól kaptunk olyan ígéretet, hogy minden erejüket arra fordítják majd, hogy ezeket az eljárásokat lebonyolítsák, de egyelőre azt sem tudjuk, hogy meddig tart a szükségállapot, és hány nap kell ahhoz, hogy feléledjen az egész rendszer. Reményeinek szerint az év végéig ez is befejeződik.

Ahhoz, hogy a teljes vasutat le lehessen zárni, alternatív vasútvonalat kell biztosítani a teherforgalom számára. Milyen szakaszban van az alternatív vasútvonal felújítása?

– Jó hír, hogy a Szabadka–Zenta-vasútvonal munkálatai május végére befejeződnek, itt nem csak a teher-, hanem az utasforgalomra is számítunk. Ugyanakkor Bánátban az a mintegy 30 kilométer, amit fel kell újítani, júniusban elkészül. Így az alternatív vonal Bánáton keresztül is élni fog, és a Szabadka–Zombor–Hódság –Újvidék vonal is jó állapotban van, és tudja fogadni a teherforgalmat.