2024. április 20., szombat

Cégtulajdonosok faggatták a minisztert

Ki jogosult a gazdasági támogatásra és mit kell tennie annak érdekében – ezek voltak a leggyakoribb kérdések

Instagram-profilján válaszolt a gazdasági intézkedéscsomaggal kapcsolatos kérdésekre Siniša Mali pénzügyminiszter. A hozzá forduló polgárokat, vállalatok képviselőit az érdekelte a legjobban, milyen esetekben jogosult valaki az állami gazdaságserkentő intézkedések igénybe vételére, pénzügyi támogatásokra, mikor és hogyan használhatják fel az eszközöket. Sokan alapvető kérdéseket fogalmaztak meg, például azt, hol jelentkezhetnek, ha igényelni szeretnék a támogatást.

Mint ismeretes, hétfő óta kérelmezhetők a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló kormányzati támogatások Szerbiában. A vállalkozók az adóbejelentés mellett nyújthatják be kérelmeiket, az első minimálbér megtérítésére pedig május elején számíthatnak. A szerb kormány támogatására azok jogosultak, akik a munkások kevesebb mint 10 százalékának mondtak fel a rendkívüli állapot bevezetését követően. Egy 5,1 milliárd euró (608,3 milliárd dinár) értékű gazdaságélénkítő csomagról van tulajdonképpen szó, melynek részét képezi a magánszektor támogatása azzal, hogy 2021. január 4-éig elhalasztják a fizetésekre számolt adók és járulékok kifizetésének kötelezettségét (amit kamatmentesen 24 havi részletben törlesztenek majd a munkaadók), illetve megszüntetik az adományokra számolt adót. Ebbe az intézkedéscsomagba tartozik a nyereségadó kifizetésének elnapolása is. Az átalányadóra kötelezett vállalkozók, a mikro-, kis- és középvállalkozások és az egy alkalmazottal dolgozók számára az állam háromhavi minimálbért fizet majd ki. A rendelkezés értelmében azok, akik most is tudnak fizetést adni, ezzel pótolhatják a havi bért, míg azoknak, akik nem tudnak az alkalmazottaknak járandóságot fizetni, ez lesz a fizetésük májusra, júniusra és júliusra. Erre a célra külön, tehát csak erre a kifizetésre szolgáló számlát nyitnak abban a bankban, ahol egyébként is számlája van a cégnek, ha pedig több banknál fenntart a vállalkozó számlát, április 25-éig jeleznie kell az Adóhivatalban, hogy melyik banknál kívánja megnyitni az ideiglenes számlát.

Az egyik kérdés éppen a minimálbérekre vonatkozott: jogosult-e a munkaadó a támogatásra, ha már kifizette a márciusi béreket. Mali azt válaszolta, mindenképpen, azzal a kikötéssel, hogy a külön számlára befizetett minimálbér-összegeket a munkáltatónak még abban a hónapban bérek vagy bérkiegészítések finanszírozására kell elköltenie. Az állam nem szab határt a bérek magasságának, s a vállalat dönti el azt is, melyik havi bér kiegészítéseként könyveli majd el a juttatást.

Egy üzletember azt kérdezte, amennyiben átalányadót fizet, s egyedüli foglalkoztatott saját cégében, mit kell tennie a támogatás érdekében. Mali közölte, lényegében semmit. Automatikus a támogatás utalása, egyedül akkor kell jelentkeznie az Adóhivatalban, ha több bankban is számlát vezet, különben maga a hivatal nyitja meg még a számlát is, amennyiben csak egy banknál rendelkezik folyószámlával az illető. Valaki azt kérdezte, bármelyik bankban megnyitható-e a minimálbér számára fenntartott külön számla, Mali még egyszer hangsúlyozta, hogy ne a bankokhoz, hanem az Adóhivatalhoz forduljanak az érintettek, a hivatal intézi a számlanyitást.