2024. április 20., szombat

Legdrágább a régióban és csaknem egész Európában

A dízel üzemanyag ára az egekbe szökött, de nem csak a régióban, hanem Európát tekintve is Szerbiában a legdrágább.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Magyarországon 1 euró alá esett az ára, dinárra átszámítva 112,4 dinár körüli összeget kell kiválasztani literjéért, csakúgy mint Montenegróban. Bosznia és Hercegovinában még olcsóbb, 96,5 dinárba kerül literenként. Szlovéniában és Ausztriában kisebb-nagyobb eltéréssel 118 dinárt, azaz 1 eurót kellett fizetni a dízel literjéért. Vagyis, ha lehetőségünk lenne utazni, érdemes lenne ismét a határon túl megtölteni az autót.

Szerbiában ugyanakkor a dízelért jóval többet kell fizetni, némely töltőállomáson 142,9 dinárt is kértek literjéért, míg a Szerbiai Olajtársaságok Társulása (UNKS) szerint ma az áltagár 141,9 dinár.

A járvány heteiben nagyobb különbségek tapasztalhatók a benzinkutak árszabásai között, mint korábban. A társulás április 6-ai adatai szerint a dízel csak Albániában drágább, mint Szerbiában, ahol 1,33 euróba kerül literenként, Szerbiában 1,27, Görögországban 1,17, Horvátországban 1,09, Romániában 0,97…

Noha a dízel ára Szerbiában a kontinens szintjén a legdrágábbak között van, az utóbbi hetekben több, mint 20 dinárral lett olcsóbb. A nyersolaj ára januárban kezdett csökkenni, a decemberi árához viszonyítva pedig több mint 50 százalékkal csökkent.

Tomislav Mićović, a társulás főtitkára a 021.rs-nek nyilatkozva elmondta, hogy a benzin 18, az autógáz pedig 10 dinárral lett olcsóbb az év eleje óta, és ez a nyersolaj árának csökkenése miatt következett be. A benzin ára más országokéhoz viszonyítva az átlag körül mozog, a dízel és az autógáz pedig kimondottan drága. Ennek okát az állami adóztatásban kell keresni. Több országban jelentősen csökkentették az üzemanyagra kivetett jövedéki adót, mint pl. Romániában, Szerbiában viszont évről-évre, folyamatosan növelik – mondta Mićović a 021.rs-nek.