2024. április 23., kedd

Pénz nélkül a zombori Severtrans dolgozói

Már két hónapja késik a zombori Severtrans utasszállító vállalat dolgozóinak fizetése. A Soinfo.org portálhoz eljuttatott információk szerint, a többségében állami tulajdonú cég munkásai legutóbb február végén kaptak bért, akkor a januári fizetést utalták át nekik.

Az alkalmazottak állításai szerint már az utolsó három hónapban is akadozott a bérek kifizetése. A szokásos átutalási időpontot mellőzve, minden hónap tizedike helyett, a hó végén kapták el járandóságukat. Az elmondások szerint, akkor még senki sem feltételezte az ott dolgozók közül, hogy a vállalat huzamosabb ideig szünetelteti a fizetések átutalását.

A munka teljesen átlagos körülmények között folyt egészen a rendkívüli állapot kihirdetéséig, vagyis a tömegközlekedés ideiglenes felfüggesztéséig. Jelenleg a vállalat gépparkjában tíz jármű pihen, amelyek kizárólag a Fiorana munkásait szállították az üzembe.
– Snežana Cico, a vállalat igazgatója nem fogadott bennünket, amikor egyeztetést kértünk az üggyel kapcsolatban. Arról sem értesített bennünket, miről van szó, mi történik, miért és meddig kell még tengődnünk fizetés nélkül – mondta el a névtelenséget kérő munkás a Soinfo.org portálnak.

A munkások amíg az el nem kapott bérek kifizetésében reménykedtek, a napokban egy végzést kaptak kézhez, amely a dolgozókat a munkaszünet ideje alatti jövedelem magasságának meghatározásáról tájékoztatja. A hivatalos döntést rendkívüli állapot ideje alatti bérekről a cég vezetősége április 1-jén fogadta el. A végzés szerint március 23-ától a munkások a fizetésük évi átlagának 60 százalékát kaphatják el, amely összeg semmiképpen sem lehet alacsonyabb az ország területén előirányzott minimálbér átlagától. Ez a határozat a rendkívüli állapot ideje alatt mindvégig érvényben marad, illetve addig, ameddig a munkavállaló önakaratából nem változtatja meg a döntést.

A végzés nem tartalmaz értesítést a kifizetési kötelességek határidejének megváltozásáról, sem a február óta elmaradt bérek kifizetéséről.