2024. április 24., szerda

Végre szabadon!

Megfeleződött a „házi őrizetben” ülők száma

Az utóbbi két napban Újvidéken megfeleződött a házi karanténban lévő polgárok száma, vasárnap 1861 személy ült hatósági rendelet alapján saját otthonában.

Újvidék talán legforgalmasabb útkereszteződése vasárnap délután (Szeli Balázs felvétele)

Újvidék talán legforgalmasabb útkereszteződése vasárnap délután (Szeli Balázs felvétele)

A 021.rs hírportál beszámolt arról, hogy pénteken még 3796-an voltak karanténban, szombaton ugyanakkor már csak 3058 polgár nem hagyhatta el otthonát. Az ezt követő nagy számcsökkenés annak következménye, hogy lejárt a kötelezően előírt 28 napos, önelszigetelési időszak azok számára, akik közvetlenül az országhatárok lezárása előtt érkeztek haza Szerbiába. A kormány március 15-én hozta meg az erről szóló rendeletét, így pontosan április 12-én járt le a 28 nap. A nagymértékű csökkenés ellenére Újvidék az önizolációban lévő személyek számát tekintve továbbra is a második helyen áll az országban. Az első helyen Belgrád áll, ott 8264 polgár ül karanténban, továbbra sem hagyhatják el otthonaikat. Darija Kisić Tepavčević, a válságstáb tagja és a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese elmondta, hogy azok a polgárok, akiknek lejárt az előírt 28 napos önizoláció, visszatérhetnek a megszokott életvitelükhöz, de továbbra is óvatosnak kell lenniük.
– Mindazok, akik határozatot kaptak a házi karanténról, és ha ebben az időszakban nem tapasztaltak magukon semmilyen tünetet, ennélfogva pedig nem tesztelték őket a vírusra, visszatérhetnek a megszokott, mindennapi aktivitásaikhoz. Figyelembe kell venniük azonban a helyi transzmisszió kockázatát, ezért legyenek nagyon óvatosak! Akik továbbra is házi karanténba kényszerülnek, természetes módon igényelnék már a társasági életet, még egy rövid ideig azonban türelmesnek kell lenniük, közeleg a járvány vége – mondta Kisić Tepavčević.