2024. április 24., szerda

Új szökőkút augusztusra

A rendkívüli állapot ideje alatt is folyik a munka a régi zöld szökőkút helyén

Aki mostanában a városközpontban járt, arra lehetett figyelmes, hogy a rendkívüli állapot ellenére a munkagépek továbbra is szorgosan dolgoznak a zöld szökőkút helyén. Lassan már az is kirajzolódni látszik, hogy hogyan is fog kinézni az új létesítmény. Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, a zöld szökőkutat február 4-én kezdték el lebontani. A munkálatok kivitelezője a belgrádi Alex Engineering & Construction Kft., a krupanji Marković cég és az újvidéki ADS Energo Concept Kft.-ből álló csoportosulás, a befektetés értéke pedig 123 millió dinárt tesz ki. A munkálatok szakmai felügyeletét a szabadkai Support Project Kft. végzi.

A munkálatok során betartják az érvényben lévő járványügyi előírásokat (Fotó: Patyi Szilárd)

A munkálatok során betartják az érvényben lévő járványügyi előírásokat (Fotó: Patyi Szilárd)

A munkálatokkal kapcsolatban megkerestük Szabadka Város Beruházási és Fejlesztési Titkárságát. Elektronikus formában adott válaszukban arról tájékoztattak, hogy az eddigi munkálatok során elvégezték a zöld szökőkút lebontását, valamint elkészült mind a hat virágtartó és a szökőkút alatti technikai berendezkedések lebetonozása. Az elkövetkező időszakban a szökőkúthoz kapcsolódó három vizesmedence betonozását végzik el. Hozzátették, hogy a kivitelezők munkájuk során tartják magukat az érvényben lévő járványügyi előírásokhoz, és betartják az előirányzott megelőző intézkedéseket. Arra a kérdésünkre, hogy a rendkívüli állapot bevezetése és a jelenlegi járványügyi helyzet késleleti-e a munkálatok kivitelezését, azt a választ kaptuk, hogy eddig a munkálatok során nem voltak késedelmek, ugyanis a kivitelezőknek a gazdasági minisztériumtól engedélyük van, hogy a kijárási tilalom ideje alatt is folytassák a munkálatokat. Így azok előreláthatólag augusztus elejére befejeződnek.

A Szabadka korábbi szimbólumaként számon tartott zöld szökőkutat 1985-ben építették Zsolnay kerámiából. A karbantartási munkálatok elmaradása miatt azonban a szökőkút gyorsan romlásnak indult, végül 2011-ben lezárták. Az azóta eltelt időszakban több terv is született a zöld szökőkút felújításával kapcsolatban. Tavaly vált biztossá, hogy a zöld szökőkutat lebontják, és helyébe egy újat építenek. A korábbi szökőkút lebontására, és az új kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot 2019 végén írták ki.