2024. április 25., csütörtök

Még nem nyertük meg a csatát

Harminckilenc igazoltan fertőzött személy van Szabadkán

Az észak-bácskai körzetben vasárnapig 44 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, közülük Szabadkán 39, Topolyán 4, Kishegyesen pedig 1 személyt. A vírus megjelenése óta egy személy vesztette életét a körzet területén – áll Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának hétfői sajtóközleményében.

Azok a páciensek, akiknél diagnosztizálták a Covid-19-et, nem gyógykezelhetők házi karanténban, őket a területileg a regionálisan illetékes Covid-kórházakba, azaz területünkről Újvidékre, illetve az Újvidéki Vásárra utalják. Az apatini Junaković Rehabilitációs Szakkórházba küldik azokat az észak-bácskai egészségügyi dolgozókat, illetve az egészségügyi intézmények, katonai egészségügyi intézmények, az állami szervek, a köztulajdonú alapeszközökkel alapított jogi személyek foglalkoztatottait, akik a külön törvény alapján egészségügyi tevékenységet folytatnak, továbbá a Belügyminisztérium, a Szerbiai Katonaság, a Védelmi Minisztérium alkalmazottait, akik koronavírussal fertőződtek meg munkakötelezettségeik teljesítése során, áll a tájékoztatóban.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának parancsnoka a sajtóközleményben elmondja, hogy a városban szinte mindennap végzik a közterületek fertőtlenítését, a kijárási tilalmat megszegők száma pedig a polgárok felelősségteljes hozzáállásáról tanúskodik, a többség tiszteletben tartja a rendelkezéseket és javaslatokat.

– Minden magunkkal és másokkal szemben tett intézkedés a koronavírus elleni küzdelem részét képezi, városi szinten minden kulcsfontosságú erőfeszítést megteszünk. A járvány elleni küzdelem hatodik hetébe léptünk, közel vagyunk a jó eredményhez, de még nem nyertük meg a csatát. Továbbra is felelősségteljes hozzáállásra, fegyelemre, valamint a szakma és az állam tanácsainak betartására van szükség – mondja a polgármester.

Az önkormányzat külön számlákat nyitott a magánszemélyek és a jogi személyek adományainak befogadására a vírusjárvány elleni harchoz, a nyugdíjasoknak segélycsomagokat osztanak, melyeket a nyugdíjak nagyságától függően két körben juttatnak el hozzájuk. Kérik a 65 évesnél idősebb polgárokat, hogy amennyiben nincsenek olyan személyek a környezetükben, akik az élelmiszer vagy a gyógyszer beszerzésében segédkezhetnek, hívják segítségért a Hívóközpontot.