2024. április 25., csütörtök
CSÓKAI VÖRÖSKERESZT

Háromszáz adag meleg étel

Csókán a községi Vöröskereszt székhelyén már hosszú évek óta működik a rászorulók megsegítésére létesített népkonyha. Tavaly ősztől növelni tudták a napi ételadagok számát, ami jelenleg 300 adag meleg ételt, ebédet jelent, és nemcsak a Csókán élők, hanem a község hét helyi közösségében lakó rászorulók is részesülnek az ingyenkosztból. A Vöröskereszt az önkormányzat támogatásával szervezi meg a főzést és a főtt étel célba juttatását. A koronavírus terjedésének megfékezésére tett intézkedések érintik a 65 évnél idősebbeket is, nem hagyhatják el házukat, lakásukat. Mivel az ingyenebédben részesülők között is több 65 évnél idősebb személy van, a Vöröskereszt aktivistái, önkéntesei minden, a korlátozással érintett rászoruló számára naponta házhoz viszik a nekik járó ebédet. Az ebéd mellé fél vekni kenyeret adnak.

Már 17 éve Szloboda Piroska és Matók Sára főzi az ebédet a csókai népkonyhán (Gergely József felvétele)

Már 17 éve Szloboda Piroska és Matók Sára főzi az ebédet a csókai népkonyhán (Gergely József felvétele)

Amint azt Milorad Malešev, a csókai Vöröskereszt titkára elmondta, a rászorulók számára május végéig főznek, a három nyári hónapban szüneteltetik a népkonyha működését, ami már évek óta bevett gyakorlat. Ebben az időszakban a szociális segélyre és ingyenebédre jogosultak nagyobb eséllyel tudnak alkalmi munkát találni és az így szerzett jövedelemből az étkezésüket megoldani.

A csókai önkormányzat a Vöröskereszt épületében kialakított népkonyha idei működési költségeire valamivel több, mint egymillió dinárt különített el a községi költségvetésből. Ebből az összegből fedezik a két szakácsnő, Szloboda Piroska és Matók Sára szerény fizetését, ezenkívül az ebéd megfőzéséhez szükséges fűszereket, zöldségféléket és egyéb kiegészítőket is ebből vásárolják meg. A népkonyhán hétvége, szombat és vasárnap kivételével mindennap főznek, amikor pedig állami ünnep van, akkor előre osztanak szárazkosztot.

Az ingyenebéd kiszállítása a község falvaiba (Egyházaskér, Feketetó, Szanád, Hódegyháza, Tiszaszentmiklós, Padé) külön költséget jelent. A szállítást és annak költségeit az önkormányzat biztosítja, az illetékes minisztérium támogatásával.