2024. április 19., péntek
SZUPERLIGA

Pantelić: Nézők nélkül befejezhetjük

Elképzelhető forgatókönyvnek tartja Marko Pantelić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség alelnöke, hogy szurkolók nélküli mérkőzésekkel befejeződjön a Szuperliga. A felső vezető – akinek márciusban pozitív volt a Covid-19-tesztje – a Prva Televízióban vendégeskedve kifejtette, optimista, ami a koronavírus-járvány utáni sportéletet illeti, és bár nem tudott konkrét időpontot mondani, véleménye szerint hamarosan visszatér minden a régi kerékvágásba, és a nézők újra ott lehetek a meccseken. „A hátrelévő mérkőzésekhez körülbelül két és fél hónapra lenne szükségünk. A szezon el fog húzódni szeptemberig, minden egy kicsit tovább fog tartani a szokásosnál. Ugyanakkor az a realitás, hogy ezt a befejezést még nézők nélkül bonyolítjuk le” – fogalmazott Pantelić, aki a következő idény költségvetéséről is szólt. „Egyelőre nem tervezzük, amíg nem dől el biztosan, mi lesz a mostanival. A többi európai bajnokság sorsát is figyeljük. Mindannyiunknak körülbelül a meccsek egynegyede, csapatonként 10-15 találkozó hiányzik még a kupával együtt” – mondta.

KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Angliában az anyagiak…

Súlyos árat fizethetnek az Arsenal játékosai, ha mégis befejeződik a járványügyi vészhelyzet miatt félbeszakadt Premier League, és ők nem végeznek megfelelő helyen a tabellán. A brit Telegraph értesülése szerint az észak-londoni klub vezetősége komoly fizetéscsökkentést helyezett kilátásba labdarúgóiknak, ha a bajnokság befejezését követően a jövő szezonban nem szerepelnek a Bajnokok Ligájában. Az Ágyúsok jelenleg a kilencedik pozíciót tartják 40 ponttal, a riválisoknál eggyel kevesebb meccsel. A még BL-szereplést érő negyedik helyen a Chelsea áll 48-cal. Mivel a jelenleg második Cityt az UEFA kétéves európai eltiltással sújtotta a pénzügyi fair play megszegése miatt, az Arsenalnak – ha a City fellebbezése hatástalan marad – az ötödik hely is megfelelne, amelyet jelenleg a Manchester United birtokol 45 ponttal.

Mindeközben a Tottenham, amely költségvetésében még mindig érzi egy éve átadott új stadionjának súlyát, nyilvánosságra hozta legjobb játékosának árát. Daniel Levy klubelnök bejelentése szerint Harry Kane-t 227 millió euróért vásárolhatják ki a csapatból az érdeklődők, ami 5 millióval nagyobb összeg lenne, mint amit a PSG átutalt a Barcelonának Neymar 2017-es átigazolásakor. A bejelentés azért is furcsa, mert az elemzők széles körű véleménye, hogy a járvány hosszú távon drasztikusan csökkenteni fogja a labdarúgók árát. Kane szerződése 2022-ig érvényes, de idő előtti távozása sokat segítene a Spursnek, amelynek még mindig 725 milliós tartozása van az új aréna miatt.

Harmadik átigazolási időszak?

A FIFA engedélyezheti egy harmadik átigazolási időszak bevezetését, keresve a rugalmas megoldási lehetőséget a járvány miatt jelenleg álló futballélet egyik kulcskérdésére. A FIFA szabályalkotó testületének vezetője, James Kitching az ARD német televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, ez egy választható lehetőség lenne a szövetségek számára. A felvetést rugalmasan kezelnék, mindaddig, míg meg nem születik a döntés: kiterjesztik-e az összesen 16 hetes átigazolási időszakot, amelyből 4 jut télre, míg 12 nyárra. A FIFA a múlt hét elején ajánlotta a játékosok szezon végén lejáró szerződésének meghosszabbítását, egyúttal jelezte: engedélyezni fogja az átigazolási időszak eltolását.

Gondok a Barcelonánál

A katalán megaklub négy alelnökéből kettő, Emili Rousaud és Enrique Tombas lemondott, őket követte az igazgatók közül Silvio Elias, Josep Pont, Jordi Calsamiglia és Maria Texidor. Indoklásuk szerint a jelenlegi vezetőség nem képes megbirkózni a járvány következtében várható pénzügyi problémákkal, valamint azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy korábbi sajtóhírek szerint Josep Maria Bartomeu elnök egy céget kért fel arra, hogy a közösségi médiában jobb színben tüntessék fel a munkásságát, lehetséges ellenlábasait – beleértve korábbi játékosokat – pedig lejárassák.