2024. április 25., csütörtök

Veszélyben 2021 is?

OLIMPIA

Muto Tosiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója kijelentette: jelen helyzetben még az ötkarikás játékok 2021-es megrendezését sem lehet biztosra mondani. „Nem hiszem, hogy bárki egyértelműen állást foglalna arról, hogy jövő júliusban teljesen kontroll alatt tudjuk tartani a helyzetet, vagy sem” – utalt a szervezőbizottság igazgatója sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi válsághelyzetre. Hozzátette: nincsenek abban a helyzetben, hogy erre a kérdésre egyértelmű választ adjanak. Kiemelte: miután a játékok egyéves halasztásáról döntöttek, nincs más választásuk, mint hogy a hátralévő időben kemény munkával készüljenek fel.

KORONAVÍRUS

Kosár-Eb csak 2022-ben

Egy évvel később rendezik a férfi kosárlabda-Európa-bajnokságot. A torna eredeti időpontja 2021. szeptember 2–19. volt, de a kontinentális szövetség végrehajtó bizottságának döntése értelmében 2022. szeptember 1. és 18. között kerül rá sor. A módosításra azért volt szükség, mert a tokiói olimpiát idén nyárról a jövő évre halasztották. A kontinenstorna mérkőzéseit Kölnben, Berlinben, Milánóban, Prágában és Tbilisziben rendezik. A 2021-es, francia–spanyol közös rendezésű női Európa-bajnokság időpontja nem változott. Az olimpiai selejtezőket szintén egy esztendővel később, jövő nyáron tartják, június 22. és július 4. között.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) már több mint 650 halasztási vagy visszavonási kérelmet kapott a szervezőktől, ez a nemzetközi versenynaptár harminc százalékát jelenti. Az UCI visszatéríti a törölt események regisztrációs díját, ezzel is segíti a szervezőket.

Sebastien Ogier hatszoros ralivilágbajnok azt reméli, hogy augusztusban Finnországban folytatódhat az idény, meglátása szerint ez a legoptimistább forgatókönyv. A negyedik versenyhétvégét Mexikóban lerövidítették, a portugáliai és szardíniai rali pedig elmaradt. A következő versenyére Kenyában kerülne sor júliusban. A francia pilóta hozzátette, a távoli célpontokra (Új-Zélandra, Japánba) rendkívül költséges elutazniuk a válság sújtotta csapatoknak.

Elveszítette összes támogatóját és az autóját is az Opel Dakar Team a koronavírus-járvány hatására kialakult gazdasági válság miatt. Szalay Balázs közölte, az autógyárak leállították a termelést, az alkatrészgyártók nem szállítanak, az autógyárak pedig sorra mondják fel a szerződéseket, hiszen ilyenkor a marketingkiadások csökkennek leghamarabb. „Néhány hét leforgása alatt egymás után veszítettük el a támogatóinkat, még az Opelt is, amellyel lejárt a szerződésünk, és 16 év után először nem tudtuk meghosszabbítani. A mai napon egyetlenegy szponzorunk sincs” – mondta Szalay. Hozzátette, nagy valószínűséggel a gyári csapatok nagy része kiszáll majd az autósport minden szakágából – legalább egy-két évre –, mert nem lesz más választásuk, és nagyon lassan költözik majd újra élet az autósportba.

TENISZ

Novak bemutatón indul?

A teniszranglista befagyasztásának negyedik hete kezdődött meg tegnap, amikor a versenynaptár szerint a monte-carlói 1000-es mestertorna rajtja lett volna műsoron. Ennek a tornának Novak Đoković pályafutásában azért lett volna nagy jelentősége, mert számára kedvező eredmény esetén jövő hétfőn jegyezte volna 286. hetét a ranglista élén, amivel beérte volna a 310 héttel éllovas Roger Federer mögött második Pete Samprast. Tornákat azonban július 13-áig nem játszanak, és kérdés, hogy az egyelőre 16 hétre kiírt szünet valójában meddig tart majd. Egyre valószínűbb, hogy még további hetekig is, hisz már kiderült, hogy augusztusban nem rendezik meg a montreali női tornát sem, ami azt sugallja, hogy akár még a US Open megrendezése is veszélybe kerülhet. Megeshet viszont, hogy tenisz azért lesz. Erre utal a francia edző, Thierry Ascione kezdeményezése, hogy még a tavasszal, valahol a francia délen, a lehető legbiztonságosabb körülmények között, bemutatót rendezzen elsősorban francia éljátékosokkal, valamint azokkal is, akiknek Monte-Carlóban van az állandó lakhelyük. Ha összejön, a tévé és a szponzorok biztosan kapva kapnának az alkalmon, jó kis mezőny lehetne Đokovićtyal, Medvegyevvel, Tsongával, Chardyval stb.

ASZTALITENISZ

Megszűnhet az egyéni vb

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) az egyéni világbajnokságok megszüntetését és egy új versenysorozat létrehozását fontolgatja. Steve Dainton, az ITTF ügyvezetője vasárnap felidézte, hogy szövetségük nemrégiben létrejött részlege, a WTT új sorozat megalapítását tervezi. A Grand Smashes (Nagy Lecsapások) elnevezésű, rendkívül rangos versenynek évente három-négy állomása lenne. Daiton szerint ezek az események ugyanolyan jelentősek lennének, mint a vb, és az eredményeik alapján egyéni világbajnokokat is hirdethetnek. Az ügyvezető rávilágított, a Grand Smashes-tornákkal sokkal több emberhez juthatna el a sportág, mint a kétévente egyszer sorra kerülő világbajnoksággal. Egy-egy ilyen viadal tíz napig tartana, a főtáblán a férfiaknál és a nőknél is 64 játékos szerepelne, a pénzdíj pedig elérhetné a 3 millió dollárt is.

A nemzetközi szövetség a kereskedelmi tevékenységgel és versenyszervezéssel foglalkozó WTT létrehozását márciusban jelentette be, és már akkor nyilvánosságra hozta, hogy a jövő évtől változni fog a versenyrendszer. Dainton szerint a csapat-vb és az olimpia asztalitenisz-versenyeinek lebonyolítása továbbra is az ITTF hatáskörében maradna, hogy a WTT kizárólag az egyéni tornák fejlesztésére összpontosíthasson. Az ITTF 2003 óta minden páratlan évben rendezi az egyéni, a páros esztendőkben pedig a csapat-világbajnokságot.