2024. április 23., kedd

Az EU támogatja a szerbiai iskolákat

Több mint 100 millió eurót fektettek be az oktatás korszerűsítésébe 2003 óta

Az Európai Unió az oktatás területén jelenleg 35 millióval támogatja Szerbiát – adja hírül az Euinfo. A járványhelyzet kezdete óta csaknem 770 000 általános iskolás és középiskolás diák követi otthonában az RTS3 csatornán a távoktatást. Az Euinfo szerint a szerbiai iskolák jelenleg modern felszereléssel rendelkeznek. A legtöbb intézménynek ezeket az Európai Unió ajándékozta. Sok iskola kapott új számítógépeket, interaktív táblákat, projektorokat, képernyőket, tv-készülékeket, laptopokat. Némely oktatási intézményekbe hangszerek és sportszerek is kerültek az EU jóvoltából. A támogatások az oktatás minden területén megvalósultak, tehát az óvodától a felsőoktatásig, sőt még a felnőttképzésben is.

Az Euinfo szerint az Európai Unió 2003 óta több mint 100 millió eurót fektetett be a szerbiai oktatás korszerűsítésébe, vagyis az óvodák, az iskolák és a felsőoktatási intézmények felújításába, valamint az új eszközök vásárlásába. A támogatásnak köszönhetően több óvoda épült, és egyre több gyermek kapcsolódott be az óvodai nevelésbe. Az inklúziós oktatást is segítették, és a pedagógiai asszisztensek is megkezdhették munkájukat. Emellett sikerült korszerűsíteni a szakközépiskolai oktatást, valamint bevezetni a felnőttképzést.

Az EU támogatásának hála, több mint 40 000 szerbiai tanár juthatott el különféle továbbképzésekbe. Szerbia már évek óta sikeresen részt vesz Erasmus+ programban. Több mint 8000 tanár és egyetemista kapcsolódhatott be azokba a csereprogramokba, amelyeknek a célállomása valamelyik uniós ország volt, Szerbiában pedig több mint 3000 külföldi cserediák tartózkodott – emelte ki az Euinfo.