2024. április 20., szombat

Visszavonult dr. Predrag Kon?

Az ellene irányuló harag miatt átadná a helyét a vezető szerb járványügyi szakértő - 140 fertőzött a niši idősek otthonában

Ideje visszavonulnia és átengedni másnak a járvány elleni küzdelem vezetését - írta Facebook bejegyzésében dr. Predrag Kon, vezető szerb járványügyi szakértő. Az epidemológus kiemelte, hogy a döntésre az ellene és a válságtörzs ellen irányuló támadások késztették, a niši idősek otthonában elterjedt fertőzést követően ugyanis „az emberek haragja rám és a stábra, nem pedig a vírusra irányul” - magyarázta a szakértő.

- Ideje hát, hogy visszavonuljak és átadjam a járvány elleni küzdelem vezetését annak, aki jobban ért hozzá. Senki ellen nem akarok „háborúzni”, a vírust kivéve. Folyamatosan követem az emberek gondolatait és reakcióit, és ahelyett, hogy a kialakult helyzetet okolnák, most minden harag és düh rám és szakmai csapatomra zúdul - írta dr. Kon, aki a bejegyzése végén ezzel búcsúzott: „Minden jót!”.

Mint ismeretes, a tegnap délután közzétett adatok szerint az elmúlt egy nap alatt 424 új esetet regisztráltak országunkban, amelyek közül 140-et a niši idősek otthonában jegyeztek fel, ahol további négy dolgozónál is kimutatták a fertőzést. Az illetékesek szerint a járvány a rendelkezések figyelmen kívül hagyása miatt ütötte fel a fejét az intézményben. Az otthon igazgatója végzetes mulasztásokat követett el, amiért felelni fog a törvény előtt - nyilatkozta Nebojša Stefanović a Szerbiai RTV műsorában. A szerb belügyminiszter elmondta: bebizonyosodott, hogy a bentlakókat látogatták a családtagjaik, és az első tüneteket sem jelentette a vezető a hatóságoknak. Az intézmény igazgatóját letartóztatták, a lakosságot pedig továbbra is a rendelkezések szigorú betartására szólítják fel.

A legújabb információk szerint Aleksandar Vučić szerb államelnökkel és Ana Brnabić miniszetelnökkel tartott megbeszélést követően Predrag Kon mégis folytatja a koronavírus ellen folytatott harc szakértői vezetését országunkban. 

Szerbiában egyébként 4054 fertőzést jegyeznek, eddig 85 halálos esetet követelt a Covid-19 vírus. Az elmúlt időszakban több mint 400-an már felgyógyultak a fertőzésből.