2024. március 29., péntek

A gazdaságra kell koncentrálni

Pásztor István: A szigorítások enyhítése után sem tér majd vissza minden a régi kerékvágásba

Meglehetősen nagy optimizmus lenne azt remélni, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások két héten belül megszűnhetnek, nyilatkozta ma a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Hozzátette, amennyiben enyhülnek is a szigorítások, az nem fogja automatikusan azt eredményezni, hogy minden ott folytatódik, ahol abbamaradt. A mostaninál viszont később sokkal komfortosabb és megszokottabb életet élhetünk majd, értékelte, s hozzáfűzte, figyelembe véve a környező országok tapasztalatait, a hazai szakértők véleményét, lényegében azt lehet elmondani, hogy valamikor május végére várható a szigorítások enyhítése.

A pártelnök megítélése szerint a gazdaságra kell fókuszálni mindenekelőtt, noha a tényleges károkat majd csak akkor lehet részleteiben felmérni, amikor lecseng a járványhelyzet. Mint mondta, segítségre lesz szükségük majd azoknak a hazai polgároknak is, akik külföldön dolgoztak eddig, s elveszítették a munkahelyüket, hazatérni kényszerültek a kialakult rendkívüli állapot miatt. Ugyanakkor a cégeknek is kapaszkodóra lesz szükségük, s ahogyan a környező államok, Szerbia kormánya is segíti majd a vállalatokat egy 200 millió eurós mentőcsomaggal. Egyes elképzelések szerint a 2008-ashoz hasonló gazdasági válság is bekövetkezhet ismét, ezúttal a járványhelyzet miatt, közölte az interjúban Pásztor. Aláhúzta, a cél a munkahelyek megőrzése, a cégek likviditásának a támogatása.

Ami a magyar kormány határon túli gazdaságserkentési programját illeti, az elnök szerint biztosan folytatódik majd, de a részleteket csak ezután ismerhetjük meg, az egyeztetéseket követően. Megítélése szerint szükség lenne egy újabb start-upokat támogató fejlesztési programra.

Elégedetten szólt arról, hogy a mezőgazdaságban dolgozókkal szemben megértő magatartást tanúsít az állam a korlátozások alkalmazása során, aki reggel 5 és este 8 között elvégzi teendőit, nem kell gondokkal szembesülnie, fejtette ki.