2024. március 29., péntek

Valamennyivel tisztább a levegő

Az előző évekhez viszonyítva idén alacsonyabb a szállóporrészecskék koncentrációja a levegőben

Az utóbbi évek legnagyobb légszennyezői Szabadkán a gépjárművek voltak. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot és a kijárási tilalom óta csökkent az autók és a tömegközlekedési eszközök használata városunkban, így a levegő is tisztább az előző évekhez viszonyítva.

Mirjana Bonić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet légszennyezést vizsgáló szakembere lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy több tényező befolyásolja a levegő tisztaságát. Még mindig tart a fűtésidény, és annak végén lehet majd pontosabban megállapítani a gépjárművek kipufogóinak levegőre gyakorolt hatását.

(Patyi Szilárd illusztrációja)

(Patyi Szilárd illusztrációja)

– A PM10 és PM2,5 mikroméretű szállóporrészecskék égéstermékek által keletkeznek, és ezek a legnagyobb légszennyezők városunkban. Magas koncentrációjuk miatt a levegő minősége legtöbbször a rendkívül szennyezett kategóriába sorolható. Két levegőminőséget mérő állomás van a város területén: az egyik automata állomás az új városháza előtti útkereszteződésnél áll, ott óránként történik a mérés, a másik pedig a Sonja Marinković Általános Iskola udvarában van, ahonnan napi adatokat kapunk. A levegő minőségét a hőmérséklet, az évszak, a légmozgás és a domborzat is befolyásolják. A mérések adatai alapján megállapítható, hogy napszakonként is változik a fent említett részecskék koncentrációja. A fűtésidényben a háztartások önálló fűtése emeli a szennyezettség mértékét, tavasszal és nyáron viszont tisztább a levegő. A légminőség átlagos havi mértéke szerint a levegő szennyezett volt a múlt hónapban, februárban némileg jobb volt. Március 17-től 21-ig és 26-től 29-ig nagyon szennyezett volt. A két időszak között a szeles időjárásnak köszönhetően tiszta volt a levegő. Érdekes, hogy a rendkívüli állapot miatti közlekedés-korlátozáson kívül is voltak szennyező tényezők, a Serbian Meteo Team adatai alapján a Kaszpi-tenger mellett található Kara-kum sivatagból származó homok mértéke volt nagyobb a levegőben. Ez természetes szennyezőnek, és már megszokott jelenségnek számít, a korábbi években azonban a Szaharából érkezett térségünkbe homok a levegőn keresztül. A légmozgás irányának változása miatt most másik földrészről érkezett a homok. Április 4-én és 5-én a PM 10-es porrészecskék koncentrációja alacsonyabb volt, így a légminőséget az elfogadható kategóriába sorolhattuk, akkor nem volt forgalom a városban és a szél is nagyobb volt. A hétvégi kijárási tilalom utáni napon, azaz 6-án már szennyezett volt a levegő – nyilatkozta lapunknak a szakember.

A tavalyi és a 2018-as évekhez viszonyítva megállapítható, hogy idén alacsonyabb a szállóporrészecskék koncentrációja a levegőben, állítja Mirjana Bonić.

– Az összehasonlítás alapján most jobb a levegő, mint ugyanebben az időszakban a korábbi években. Ha továbbra is érvényben lesznek a jelenlegi intézkedések, akkor még jobb lehet a légminőség, hisz addigra már a fűtésidény is véget ér – magyarázta a szakember.