2024. március 29., péntek

Júniusig tarthat a távoktatás

Jelentkezés a felsőoktatási intézményekbe szintén júniusban

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a minap a Prva TV stúdiójában elmondta, hogy a diákok valószínűleg júniusban térhetnek vissza az iskolapadokba. A tanítás június elején folyatódhat az iskolákban, és június végére valószínűleg sikerül befejezni az oktatást.

– A tanév augusztus 31-éig tart. Mindenkire ráfér egy kis pihenés, de úgy gondolom, hogy van elég időnk. Egész májusban távoktatásban fognak tanulni a diákok – mondta a tárcavezető. Azt is hozzátette, hogy a távoktatás magas szintre ért. Nincs szükség arra, hogy az órákat az RTS stúdiójában vegyék fel, mert a tanárok ezt az otthonukban is megtehetik. A Tanjugnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az oktatásügyi minisztérium 70 laptopot tud a tanárok rendelkezésére bocsátani. A tanárok az UNICEF-től kapott szoftvert használják az órákon. A szoftver használatát a tanárok egy online tanfolyamon sajátíthatták el. Mladen Šarčević elmondta, hogy nagyon sok tanár kapcsolódott be a távoktatás új modelljébe.

Az oktatásügyi miniszter a Tanjugnak adott nyilatkozatában kiemelte, arra fognak törekedni, hogy az egyetemekre és a főiskolákra való iratkozást ne halasszák el, és hogy az elsősök felvételi vizsgája is ebben a tanévben legyen megtartva. Szerinte nincs szükség arra, hogy elhalasszák a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezést, amelyet eredetileg június 22-ére tűztek ki. Mint hozzátette, az általános és a középiskolások is a megszokott időpontokban fognak érettségizni.

– Május végétől jelentős támogatást fogunk kapni, így a végzősöknek lesz elég idejük arra, hogy felkészüljenek az érettségire. Nem kell magánórákat venniük, hiszen nagy segítséget kaphatnak a tanáraiktól – emelte ki Mladen Šarčević. Azt is elmondta, hogy ha az iratkozást későbbre halasztják, a dolgok egy kicsit bonyolultabbá válnak, és júliusban összesűrűsödnek az események.

– Semmilyen lépést nem fogunk megtenni addig, amíg nem egyeztettünk a KONUS tagjaival – szögezte le a tárcavezető, és hozzáfűzte, hogy néhány napja megalakult az egyetemistákkal közös munkacsoport, mivel nem minden tanár kapcsolódott be időben az online oktatásba. Mint elmondta, mindez a legtöbb esetben technikai okok vagy az internet-hozzáférés miatt történt meg.

– Emiatt vontuk be a munkába a kormányfő, Ana Brnabić tanácsadóit. Tartani fogjuk magunkat a törvényekhez, és megpróbálunk minél többet segíteni az egyetemistáknak. Nemcsak a tanulási folyamat során, hanem a vizsgázásnál is számíthatnak ránk – mondta a miniszter.