2024. április 25., csütörtök

Mától jelentkezhetnek a vállalkozók az állami segélyért

Az áprilisi, májusi, és júniusi, illetve, ha már kifizették a márciusi béreket, akkor a májusi, júniusi és a júliusi adó és járulék befizetésének elodázását kérhetik a vállalkozók. Kérvényeiket mától adhatják át a szerb kormány pénteken meghozott rendelete értelmében. Az elodázás feltétele, hogy a vállalkozók március 15-étől április 10-éig legfeljebb 10 százalékkal csökkentették a dolgozók számát.

Az adó és járulék befizetésének a könnyítése az önfoglalkoztatottakra, az átalány adót fizető vállalkozókra és a mezőgazdasági termelőkre is vonatkozik. A kormányrendelettel elodázható a 2020-as nyereségadó előlegének a befizetése is, mintahogyan az ÁFA fizetése alóli mentesítés is minden donáció esetében, amit az egészségügyi intézményeknek és az Egészségbiztosítási Köztársasági Alapnak címeznek. 

Az elodázásra nincs joga a pénzügyi intézményeknek, a biztosítóknak, a lízing házaknak. Az elodázott adó- és járulék megfizettetése 2021. január 4-étől esedékes, 24 havi részletben. Siniša Mali pénzügyminiszter szerint az ügyintézés maximális egyszerűsítésére törekedtek, de fontos tudni, hogy az adó és járulék befizetése elodázásának kérelmezésével a vállalkozók egyben 30 ezer dináros segélyre is jogosultak.

Ezzel a rendelettel szabályozzák a vállalkozók, átalányadót fizetők és mezőgazdasági termelők minimálbérének kifizetését, amelyet az állam májusban, júniusban és júliusban fizet ki. Ezenkívül az állam fél minimálbért biztosít azoknak a dolgozóknak, akik nagy vállalatokban végzést kaptak a munkaviszonyuk felfüggesztéséről, ami nem egyenlő a felmondással.

Erre a célra a vállalatoknak és a vállalkozóknak külön számlát kell nyitniuk.

A rendelet végén egy mondatban az áll, hogy a szükségállapot megszüntetése után Szerbia minden nagykorú polgárának kifizetnek 100 euró dinár ellenértékét.