2024. április 25., csütörtök

Zöld fény a fontos árunak

Akadálymentessé válik az élelmiszer, gyógyszer szállítása

Megállapodásra jutottak a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (CEFTA) országai: hétfőtől úgynevezett zöld folyosókat alakítanak ki egyes átkelőkön a koronavírus terjedésének megakadályozását szolgáló, s ezekben az időkben fontosnak számító termékek zavartalan szállítása érdekében.

Kígyózó sorokban veszteglő teherautók Kelebiánál (Gergely Árpád felvétele)

Kígyózó sorokban veszteglő teherautók Kelebiánál (Gergely Árpád felvétele)

Ami Szerbiát illeti, egyelőre Racsa, Preševo, Gostun és Merdare átkelőkön alkalmazzák az új módszert, melynek értelmében a minimálisra csökkentik a várakozást, a vámeljárást és ellenőrzéseket azoknak a teherautóknak az esetében, amelyek humanitárius jellegű árut szállítanak, ide tartozik például az élelmiszer, legyen szó emberi vagy állati eledelről, de az egészségügyi védőfelszerelések, gyógyszerek is prioritást élveznek. Az említett átkelők a nap 24 órájában fogadják a teherforgalmat, s hamarosan újabb határátkelőket is bekapcsolnak a programba.

Az úgynevezett zöld folyosókra azért volt nagy szükség az indoklás szerint, mert mindenütt akadályokba ütközik a teherszállítmányok továbbjutása a koronavírus miatt bevezetett határzár és fokozott ellenőrzések miatt.

A CEFTA titkárságának ajánlására döntöttek ennek a megoldásnak az alkalmazása mellett a tagállamok, s azt várják, hogy a következő napoktól már lényegesen gyorsabb lesz az áruszállítás egészében is, különösen gyorsul pedig a humanitárius áru szállítása, mely előzetes bejelentést követően a lehető leggyorsabban tovább haladhat majd az államok határain.

Mint ismeretes, a bevezetett új megoldást Marko Čadež, a Szerb Gazdasági Kamara elnöke is szorgalmazta az Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez intézett korábbi levelében: javasolta, hogy a CEFTA balkáni tagállamai is csatlakozzanak a teherszállítás érdekében kialakított uniós zöld folyosókhoz.