2024. április 25., csütörtök

Egyetlen élőújságon kétezer-ötszázan

A rendkívüli állapot megszűnése után lesz a Magvető nyereményjátékának sorsolása

Néhány héttel ezelőtt – számos településen lezajlott élőújságot követően – újabb helyszínre, ezúttal Kishegyesre készült a Magyar Szó csapata, amikor a járvány leállította az újságíró-olvasó találkozók sorozatát, és minden jel szerint ezen a tavaszon már nem is lesz folytatás. Történt már hasonló a kilencvenes, háborús években, amikor úgy tűnt, hogy a kényszerszünetet követően vissza sem tér ez az „intézmény”.

Az élőújságokhoz gyakran nyereményjáték is kötődött – miként az idén is –, s természetesen a sorsolás ezúttal sem marad el. De mielőtt a Magvető szerkesztője a változásokat ismertetné, talán érdekes lehet az olvasók számára, ha a kényszerből otthon gubbasztó újságíró nagy vonalakban visszatekint a háromnegyed évszázadot megélt lap kezdeti élőújságjaira.

A szegedi élőújságon lapunk Magyarzó Pistikéje is bemutatkozott (Dávid Csilla felvétele)

A szegedi élőújságon lapunk Magyarzó Pistikéje is bemutatkozott (Dávid Csilla felvétele)

Tízéves volt a Magyar Szó, amikor 1954-ben a szerkesztőség az évforduló alkalmából nagyszabású – nyereményjátékkal egybekötött – élőújság-sorozatot indított. A nyereményjáték és a rendezvénysorozat egyaránt nagyszabású volt, hiszen egy híján félszáz településre látogattak el az újságírók; a főnyeremény pedig egy kétszobás ház volt, 999 kisebb-nagyobb egyéb nyeremény mellett.

Negyed évszázaddal később a lap publicistája, Bogdánfi Sándor író így emlékezett vissza a nagy vállalkozásra: „Reggel villámsebesen hozzáláttunk a lapkészítéshez, kora délután – néhány ügyeletes hátrahagyásával – autóbuszra szálltunk, és siettünk az olvasóhoz. Becsén kétezer ember szorongott a szövetkezeti otthonban. Nagyfényen órákon át türelmesen várt bennünket a telt ház, miközben a havat lapátoltuk ki a hófúvásban elakadt teherautó kerekei alól. Debelyacsára, ahova még nem vezetett műút, traktor húzott bennünket a sártengerben. Székelykevén zenekarral, pattogó indulóval, szívből jövő harsány köszöntővel fogadtak egy koromsötét esős estén, Muzslyán pedig forró tyúklevessel nyilvánították ki elismerésüket az olvasók. A Magyar Szó diadalútja volt ez. Az olvasótábor akkor látta először szemtől szembe a jugoszláviai magyar újságírógárdát.

Tordán mindig telt ház fogadja lapunk munkatársait (Ótos András felvétele)

Tordán mindig telt ház fogadja lapunk munkatársait (Ótos András felvétele)

Akkor győződtünk meg róla először, biztosan és cáfolhatatlanul, hogy nem hiába gürcöltünk éjjel-nappal, szívtunk ötven büdös cigarettát naponta és ittuk literszámra a keserű feketét, nem hiába tanultunk és dolgoztunk, írtunk és fordítottunk, nem hiába áldoztuk fel fiatal éveinket az újságírásnak, íme, az olvasó nemcsak hisz nekünk, hanem szeret is bennünket. A Magyar Szó szerkesztősége akkor forrott eggyé olvasóival, állítom.”

A sorozat Adán indult (ahová a végén a főnyeremény is került); a lap így tudósított az eseményről december 8-án: „A Magyar Szó szerkesztősége hétfőn este Adára látogatott és az adai Szocialista Szövetség bizottsága, a helybeli szakszervezeti tanács és az Ady Endre kultúregyesület rendezésében élőújságot tartott. Több mint 500 hallgató zsúfolt teremben kísérte a változatos műsort, amelynek komoly és humoros, élcelő, élőszóban elmondott cikkei két órán át lekötötték a hallgatóságot.”

Megtörtént, hogy hetente hat élőújságot is tartottak, naponta akár két településen, illetve például Zentán és Szabadkán délután és este is szerveztek újságíró-olvasó találkozót a városok különböző termeiben, városrészeiben.

Az egyik tudósításban ezt olvashatjuk: „Nem csak a szerkesztőség tagjai voltak fáradhatatlanok és utaztak vonaton, gépkocsin, sőt kompon és csónakon is az olvasóhoz, de olvasóink is, akik néha akár kilométereket gyalogoltak lapjukért, amikor a tanyavilágból eljöttek az élőújságig.”

2019-ben Tordán tartottuk élőújságunk gáláját és a nyereményjáték húzását. Varga Attila, a Magvető szerkesztője és Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke (Ótos András felvétele)

2019-ben Tordán tartottuk élőújságunk gáláját és a nyereményjáték húzását. Varga Attila, a Magvető szerkesztője és Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke (Ótos András felvétele)

A nyereményjáték kisorsolására igen bonyolult rendszert találtak ki a szervezők, a lényeg mégis az, hogy gazdára talált mind az ezer nyeremény: az adott nap délelőttjén Újvidéken 993-at sorsoltak ki, délután élőújság keretében pedig a hat nagyobbat (kerékpárt, boronát, karórát), valamint a Krivaja vállalat által fölajánlott kétszobás házat. Ezt Baranyi Katalin adai virágárus nyerte. A főbb nyeremények kisorsolásáról készült riportot aznap este leadta az Újvidéki Rádió. A főnyeremény nyertesét pedig – a telefonközpont esti zárva tartása miatt – a rendőrség által értesítették.

Az elkövetkező évtizedekben sorjáztak a téli élőújságok, annál is inkább, mert kezdetben még televízió sem volt, így a hosszú téli estéken remek kikapcsolódásként, unaloműzőként is szolgáltak ezek a rendezvények. Sőt művelődési estekké fejlődtek, mivel mindinkább a vendégek és a vendéglátók közös programjává fejlődtek a találkozók azáltal, hogy a helybeli művelődési egyesületek és a diákok is bekapcsolódtak. Ezáltal gyakran igencsak az éjszakába nyúltak az élőújságok, amelyeknek a végén rendszerint nyereményeket is kisorsoltak. A „nem hivatalos részben” pedig igyekeztek kitenni magukért a vendéglátók, sokszor a zenekar is a helyszínen termett, hogy mulatság zárja le az estet.

Még a kilencvenes háborús évek is nehezen tudták meggátolni az élőújságokat, 1992. november 22-én például kétezer-ötszázán gyűltek össze az óbecsei sportcsarnokban. Egyféle kiállás is volt ez a háborúellenes újság mellett. A következő évben – amikor már egy újság tízmilliárd dinárba került – az infláció ezeket a rendezvényeket is elsöpörte, de nemsokára visszatértek.

A növekvő szórakozási és tájékozódási lehetőségek – nem kis részben a technika fejlődésének következtében – az évek folyamán a közönség egy részét elcsalták az élőújságoktól, az utóbbi kilenc-tíz évben a téli-tavaszi időszakban a szerkesztőség mégis rendszeresen szervez találkozókat az olvasókkal. Érdemes kiemelnünk Tordát, hiszen ebben a bánáti kis faluban évek óta rendszeresen telt ház, kétszáz vagy annál is több néző fogadja az újságírókat.

Az utóbbi fél évtizedben számos könyv – a Naptár pedig rendszeresen – megjelent a Magyar Szó kiadásában, így a rendezvények egyben könyvbemutatóként is szolgálnak. Ebben az időszakban olyan városokba is eljutott a szerkesztőség csapata, ahová korábban nem vagy csak nagyon ritkán. Volt élőújság Belgrádban és Budapesten; Szegeden pedig évente rendszeresen, ahol legfőképp a Vajdaságból elszármazottak találkoznak szívesen az újságírókkal.

Hosszú évek óta gyakran központi szerep jut az élőújságokon a Magvető mellékletnek. Gyakorlatilag a mezőgazdasági melléklet a megjelenése, 2008 óta igyekszik ilyen módon is kapcsolatot tartani az olvasótáborral, tehát a mezőgazdasági termelőkkel. Varga Attila, a Magvető szerkesztője így összegezte az élőújságok szerepét:

– Fontosnak érzem, hogy találkozzunk az olvasóinkkal, mert így megtudhatjuk tőlük, hogy mit olvasnak és mit hiányolnak; gyakran a rendezvényt követő beszélgetések alkalmával mondják el véleményüket, amit azután hasznosítani tudok a szerkesztésben, hiszen az újság igyekszik minél nagyobb példányszámot elérni. A termelők pedig számos időszerű témáról értesülhetnek.

A Magvető mellékletünk állandó vendégei a szakpolitikusok. Idén a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együtt jártuk a terepet. (Gergely Árpád felvétele)

A Magvető mellékletünk állandó vendégei a szakpolitikusok. Idén a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együtt jártuk a terepet. (Gergely Árpád felvétele)

Kezdettől fogva ugyanis ezeken a rendezvényeken részt vesznek a VMSZ-nek azok a köztársasági képviselői, akik a mezőgazdasággal kapcsolatos témákkal foglalkoznak a parlamentben, illetve a tartományi titkárságokban, tehát első kézből tudják tájékoztatni olvasóinkat a készülő törvényekről, az időszerű pályázatokról, a nyugdíjjal kapcsolatos témákról, mindarról, ami érinti és nyilván érdekli a gazdálkodókat. Újabban az Agráregyesületek Szövetségével együttesen szerveztük az élőújságjainkat, így az érdeklődésre sem lehet panaszunk, továbbá a falugazdászok is részt vesznek a rendezvényeken, és talán segítünk az ő kapcsolattartásukban is a termelőkkel.

Sajnos a járvány miatt elmaradt négy-öt találkozónk az olvasókkal, valamint a gálaműsor, amelyen kisorsoltuk volna a nyereményjátékunk nyereményeit.

Nagy sikerű élőújságot tartottunk Zentán (Gergely József felvétele)

Nagy sikerű élőújságot tartottunk Zentán (Gergely József felvétele)

A rendkívüli állapot miatt a sorsolást a tervezettnél később tartjuk meg, az időpontról idejében tájékoztatjuk olvasóinkat. Tehát a szelvényeket már be lehet küldeni, de aki a körülmények miatt most nem akar postára menni, későbbre halaszthatja. Minden olyan szelvényt elfogadunk, amely beérkezik az egyelőre számunkra sem ismeretes időpontig, amely azonban csak a rendkívüli állapot megszűnése után esedékes.

Nyitókép: A szegedi élőújságon lapunk Magyarzó Pistikéje is bemutatkozott (Dávid Csilla felvétele)