2024. március 29., péntek

Már a nyári fürdőidényre készülnek

Az adai strandfürdőben újrabetonozzák a járdákat és padlólappal burkolják be a gyermekmedence környékét

Adán már a nyári fürdőidényre készülnek a helyi strandfürdőben. Februárban megkezdték a létesítményben található járdák újrabetonozását, valamint csúszásmentes padlólappal fedik le a gyermekmedence közvetlen környékét. Az Adica üdültetési közvállalat által üzemeltetett adai strandfürdőben a tervek szerint az idén is júniusban kezdődik a három hónapos fürdőidény, amely során a vendégek változatlan jegyárakon látogathatják a létesítményt. A közvállalat Ada község önkormányzatával közösen jelentős fejlesztéseket tervez a sportpanzióban és a hostelben a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság támogatásával – tudtuk meg Juhász Tibortól, a közvállalat igazgatójától.

– Az Adica üdültetési közvállalat az elmúlt évet 1,2 millió dináros nyereséggel zárta. Az eredményeink nagyban függnek az időjárástól, illetve a jó időtől, mert a bevételünk legnagyobb része idény jellegű, és a júniustól szeptemberig tartó szezontól függ – magyarázta Juhász Tibor.

– A bevételünk legnagyobb részét tavaly is a vendéglők biztosították. A három vendéglőből június, július és augusztus folyamán több mint 11 millió dinár bevétel származott. A második legtöbb bevételt, mégpedig 8,5 millió dinárt a szálláshelyek kiadása jelentette a sportpanzióban és a hostelben. A strandfürdőbe a belépőjegyekből körülbelül 8 millió dináros jövedelmünk volt. Ezek a tevékenységek egymással is, de különösen a jó idővel vannak összefüggésben. Az elmúlt évben közepesnek nevezhető idényünk volt, közepesen jó időjárással. A július esős volt, ezért elmaradt az elvárásunktól. A június és augusztus hónapról mondhatjuk, hogy jó volt. Minden évben úgy készülünk fel az idényre, hogy végig jó idő lesz, de az időjárás nagyban befolyásolja a bevételeinket a strandfürdőben, a fürdő területén lévő vendéglőkben és a szálláshelyek kiadásánál is. Hiszen ha rossz az idő, nem jönnek fürödni az emberek, akkor a vendéglőknek sincs bevételük, illetve a szálláshely-foglalásokat is lemondják, mint 2018-ban. Amíg nem lesz zárt wellnessközpontunk, vagyis meleg vizes fürdőnk, ami 12 hónapon keresztül egy stabil környezetet biztosít, addig ki vagyunk téve az időjárás viszontagságaink. Ez remélhetőleg 2021-ben megváltozik, amikor üzemelni kezd a wellnessközpont – közölte az Adica igazgatója.

Az adai strandfürdőben több beruházással készülnek a fürdőidényre, valamint a nyár folyamán hétvégenként programokat, illetve fesztiválokat szerveznek a fiataloknak. Juhász Tibor beszámolt a már zajló munkálatokról, valamint a sportpanzióban, illetve a hostelben tervezett fejlesztésekről.

– Február elején megkezdődött a strandfürdő területén lévő összes gyalogjárda felújítása. Minden járda új vasbeton burkolatot kap, illetve a gyerekmedence körül újból lebetonozzuk a területet, amit padlólapokkal burkolunk be. Ez a befektetés 5 millió dinárba kerül, amiből 2 millió dinárt a Kereskedelmi, Turisztikai és Távközlési Minisztérium pályázatán nyert az Adica. A fennmaradó 3 millió dinárt pedig az alapító, Ada község önkormányzata biztosítja. A terveink szerint április 20-ig teljes egészében szeretnénk befejezni a munkálatokat – mesélte az igazgató.

– A sportpanzió és a hostel esetében Ada község önkormányzata és az Adica közvállalat közösen pályázott a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárságnál 3 millió dináros támogatásra, amit szeretnénk ennek a két objektumnak a felszerelésére költeni. A sportpanzióban minden szobában szeretnénk mini bárt és tévékészüléket, valamint függönyöket, függönytartókkal sötétítőkkel, illetve új csapokat beszerelni, továbbá a folyosókra futószőnyegeket tennénk. A hostel épületében zárt tuskabinokat szeretnénk beszerelni. Reményeink szerint erre biztosítani fog a tartományi titkárság 3 millió dinárt, amihez további 20 százalékkal hozzájárul a helyi önkormányzat. A célunk az, hogy mire a wellnessközpont megnyílik olyan magas színvonalú szolgáltatás tudjunk nyújtani, amivel elégedettek lesznek a bel- és külföldről idelátogató vendégek. Az idén már szeretnénk nemzetközi szinten megjelenni, mégpedig olyan nemzetközi internetes portálokon, mint a Booking.com, ahonnan tudnak rezerválni a vendégek. Szeretnénk felkínálni a szolgáltatásainkat, természetesen összekötve a wellnessközpont által nyújtott szolgáltatásokkal. Ada község turizmusa a wellnessközpont által biztosan megváltozik. A mi feladatunk, hogy felnőjünk ehhez a kihíváshoz, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást és minél nagyobb turisztikai vonzóerőt jelentsünk, és mindezt nyereségesen működtessük.

Adán jó ütemben halad a wellnessközpont építése (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán jó ütemben halad a wellnessközpont építése (Csincsik Zsolt felvétele)

Ezeknek a befektetéseknek köszönhetően egy újabb szintre lépünk, természetesen a lehetőségeinkhez, illetve ezeknek az objektumoknak a lehetőségeihez mérten. A későbbiekben szeretnénk az objektumokat hőcserélők által termálvízből nyert energiával fűteni és ezáltal minimálisra csökkenteni a fűtési kiadásokat. A strandfürdőben az idénynyitást június elsejére terveztük. Júniusban megszervezzük az úszóiskolát a gyerekeknek. A fiataloknak minden szombaton bulikat szervezünk, valamint júniusban lenne egy nagyobb fesztivál, illetve augusztusban a strandfürdőben szervezik meg a Green Future Fesztivált. Hogy erre sor kerül-e, az a jelenlegi járványhelyzet függvénye. Az adai Ifix Ifjúsági Szervezet augusztusban valósít meg egy projektumot, amiben partnerek leszünk.

A belépőjegyárak változatlanok maradtak. Kiemelném, hogy Ada község önkormányzata az idén is pénzeszközöket biztosított, hogy minden általános iskolás kapjon idényjegyet – számolt be Juhász Tibor, aki hozzátette, hogy a napozóágyak használatában változás várható. Bejelentette, hogy az idényt 100 napozóággyal kezdik, amelyeket díjmentesen használhatnak a vendégek. Viszont a délután érkező látogatóknak már többnyire nem jut napozóágy, ezért további 100 ágyat vásárolnak, amelyet jutányos, 150–180 dináros áron bérelhetnek ki az erre igényt tartó fürdőzők. A bevételből pedig biztosíthatják az elhasználódott napozóágyak pótlását.

Az adai rekreációs központban, a strandfürdő szomszédságában februárban megkezdődött a wellnessközpont kiépítése. A beruházást Ada község önkormányzata finanszírozza, a beruházó pedig az Adica üdültetési közvállalat. A tervek szerint Adán 2021-re 438 millió dinárból épül meg a 2803,5 négyzetméternyi alapterületű wellnessközpont az újvidéki Best izgradnja cég kivitelezésében.

Juhász Tibor elmondta, hogy az időjárás kedvező, és az építkezés a tervek szerint a megfelelő ütemben halad, és várhatóan öt hónap múlva már állni fognak a falak. A kivitelező cég már kiásta a pincerészt, amit bevasaztak és kibetonoztak. Az Adica igazgatója kiemelte, hogy a tervek szerint 2021 nyarára készül el a wellnessközpont. Beszámolt a hosszú távú tervekről, amely szerint a wellness épületét és a strandfürdőben lévő csúszdás medencét 60 méteres meleg folyosóval kötnék össze.

– A terveink szerint jövőre a csúszdás medence körüli járófelületet járólapokkal burkoljuk be. Ez fontos, mert amikor 2021-ben megnyílik a wellnessközpont, akkor azt és a csúszdás medencét meleg folyosóval szeretnénk összekötni. A wellness vendégei így egész évben a folyosón átmehetnének úszni a medencébe, amelyet ballonnal fednénk le a téli hónapokban. A csúszdás és gyermekmedence vizét hőcserélőkön keresztül 30 Celsius-fokosra szeretnénk felmelegíteni a termálvízzel, hogy használhatók legyenek fürdőzésre május elejétől szeptember végéig. Ezek hosszú távú tervek, amelyeket az elkövetkező négy évben szeretnénk megvalósítani – nyilatkozta Juhász Tibor.

Nyitókép: Adán jó ütemben halad a wellnessközpont építése (Csincsik Zsolt felvétele)