2024. április 20., szombat

Vigasz rádión keresztül

Élőben közvetít szentmiséket a szerbiai magyar Mária Rádió

A koronavírus-járvány miatt a templomokban szünetel a nyilvános liturgia, vagyis a nyilvános szentmise, keresztelő, bérmálás, gyóntatás, esküvő és minden más ájtatosság elmarad. Így a lelkipásztorok most a különböző kommunikációs eszközökön keresztül igyekeznek szólni híveikhez. A szerbiai magyar Mária Rádió munkatársai pedig éppen azért dolgoznak, hogy a vajdasági magyar hívek otthonaiba eljuttassák lelkipásztoraik hangját. Ez a jelenlegi helyzetben azonban nem egyszerű feladat. Erről Bálint Ágota, a rádiót működtető A Mária Rádiónkért Egyesület elnöke számolt be lapunknak.

A Mária Rádió 1983-ban jött létre Olaszországban, a milánói egyházmegye területén, Emanuele Ferrario kezdeményezésére, aki beteg feleségének akarta biztosítani, hogy bekapcsolódjon a szentmiseünneplésbe. Azóta 75 országban működik a vallási jellegű rádió. Szerbiában 2003-ban indult el magyar és horvát nyelven. Fontos hozzátenni, hogy a Mária Rádió magyar nyelven először a Vajdaságban volt hallható, ugyanis ekkor Magyarországon, Erdélyben és a Felvidéken sem volt még helyi Mária Rádió.

Akkor azonban a magyar szerkesztőség még nem volt önálló. 2014-ben jött létre A Mária Rádiónkért Egyesület, amelynek keretein belül jelenleg is működik a rádió magyar szerkesztősége. Az egyesület laikusokból, vagyis nem egyházi személyekből áll, de az egyházat szolgálják. Minden országban az egyesületet két – egy egyházi és egy világi – személy vezeti: az elnök és az igazgató. Az elnök, a világi személy, aki az egyesület és a Mária Rádió fenntartásáért felel, míg az igazgató az egyházi személy, aki a Mária Rádió műsoraiért felelős, tehát azért, hogy ami elhangzik, az az egyház tanításával összhangban legyen. Emellett van egy koordinátor, aki az elnök és az igazgató együttműködését segíti. Az egyesület az elmúlt év novemberében ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját.

Most, hogy a templomokban szünetel a nyilvános liturgia, a Mária Rádió munkája még nagyobb jelentőséggel bír. A járványra való tekintettel azonban a rádió szabadkai stúdiója, amely a Matija Gubec utca 8–10. szám alatt található, zárva van. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hallgatók adás nélkül maradnának. A rádió munkatársai ugyanis otthonukból biztosítják azt, hogy a hívek szentmisét hallhassanak. Bálint Ágotát, aki hivatását tekintve okleveles jogász, a járványhelyzetre való tekintettel telefonon kerestünk meg.

– Folyamatosan dolgozunk. 24 órás műsort tudunk szolgáltatni. Ezt úgy sikerült megoldani, hogy munkatársaink otthonról működtetik a rádiót. Volt egy tesztműsorunk. A koordinátorunk otthonról kapcsolódott be a műsorba. Ily módon tehát élő műsorokat is tudnunk biztosítani hallgatóinknak, sőt még telefonos hívásokat is tudtunk fogadni. Például az atyákat Skype-on keresztül kapcsoljuk be a műsorba, a munkatársaink pedig otthonról tudnak csatakozni. Mindennap közvetítünk szentmisét. Négy-öt templomból tudjuk megoldani az élő kapcsolást. Például nemrégiben hétfőn reggel 7 órási szentmisét a Kisboldogasszony templomból közvetítettük, kedden 7 órakor a Magyar Katolikus Rádió miséjét vettük át, szintén kedden 3 órakor pedig Palatinus István atya, a Szent György-templom plébánosa, a rádió műsorigazgatója tartott misét a Mária Rádió kápolnájából, természetesen egyedül.

A Mária Rádió kápolnája (Gergely Árpád felvétele)

A Mária Rádió kápolnája (Gergely Árpád felvétele)

A múlt vasárnap a 10 órási szentmisét a kertvárosi Munkás Jézus-templomból közvetítettük. A miséken kívül rózsafüzér-imádságokat is megosztunk a hallgatókkal. Itt is meg tudjuk oldani a hallgatók bekapcsolását telefonon keresztül. Emellett Palatinus atyának is van műsora, amelyben a hívekhez szól. A Mária Rádió működtetését így szerencsére meg tudtuk oldani. Önkénteseink pedig otthon felveszik a hanganyagaikat és azokat továbbítják hozzánk, amelyek aztán bekerülnek a műsorfolyamba. Stúdiónkba csak a műszaki munkatársunk megy be, ha valamilyen technikai probléma adódik. A napokban voltak is különböző szoftverproblémáink, de a hallgatók ebből semmit nem vettek észre – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A Mária Rádió is csatlakozott ahhoz a világméretű közös imádsághoz, amelyet Ferenc pápa felhívására tartottak meg, a járvány megfékezése érdekében.

– Folyamatosan imádkozunk a koronavírus-járvány megállításáért, azért, hogy Isten meghallgassa imáinkat. Ezzel is az otthon maradó idős embereket bátorítjuk. Műsorainkkal igyekszünk az időseket megszólítani, azért hogy enyhítsünk a magányunkon. De a többi korosztályt is igyekszünk elérni, mert mindenkit aggodalommal tölt el a jelenlegi helyzet. Ilyen időben sokkal többen nyitottabbak Isten vigasztalására, bátorítására. Igyekszünk kapcsolatot keresni hallgatóinkkal, hiszen a Mária Rádió a remény rádiója. Reményt adunk arra, hogy egyszer vége lesz ennek a járványnak, és újra el tudunk menni a templomba, újra együtt tudunk imádkozni – mondta Bálint Ágota.

A világ Mária Rádiói között szoros az együttműködés, a jelenlegi nehéz helyzetben ez a kapcsolat még szorosabbá vált.

– Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a többi Mária Rádióval. E-mailen keresztül kommunikálunk az olaszországi Mária Rádió-s munkatársakkal. A hónap közepén volt egy egész délelőttös videokonferenciánk, amelybe 30 ország Mária Rádiója becsatlakozott. Itt megosztottuk a gondokat és bátorítottuk egymást. Ezenkívül e-mailen folyamatosan megosztjuk tapasztalatainkat, utasításokat kaptunk a stúdiók fertőtlenítésével, a műsorokkal kapcsolatban – mesélte Bálint Ágota.

De nemcsak a világ Márai Rádiói között lett szorosabb a kapcsolat a járvány idején, hanem a rádió és az egyház között is.

– A Mária Rádió a katolikus egyházat szolgálja. Azt mondhatom, hogy ebben a rendkívüli helyzetben ez a kapcsolat még szorosabbá vált.

A rádió műsorai nem a stúdióban, hanem a munkatársak otthonában készülnek (Gergely Árpád felvétele)

A rádió műsorai nem a stúdióban, hanem a munkatársak otthonában készülnek (Gergely Árpád felvétele)

Az atyáknak szükségük is van arra, hogy lehetőséget kapjanak a rádió műsoraiban, és szóljanak az emberekhez. A rádió hullámhosszain keresztül ugyanis azokat is el tudják érni, akik nem tudnak élni a világháló nyújtotta lehetőségekkel. Igaz, itt vannak megszakítások, ugyanis a frekvenciánkon nem tudunk 24 órás magyar nyelvű közvetítést biztosítani, de egy idős embernek könnyebb megtalálni a Mária Rádiót a rádiókészüléken, mint a számítógépen. Éppen ezért a reggeli miséket akkor közvetítjük, amikor a frekvenciánkon is hallhatóak vagyunk – mondta Bálint Ágota.

Nagyszombaton este 8-tól a magyarországi Mária Rádió húsvéti műsorát veszik át, a vasárnapi húsvéti szentmisét pedig a Szent György templomból közvetítik reggel 9 órától, amit a Pannon TV is élőben közvetít.

A Mária Rádió Szabadkán az FM 90,7 Mhz-en, Újvidéken az FM 90,0 Mhz-en, míg Zomborban az FM 95,7 Mhz-en hallgatható, emellett az adás a rádió honlapján (www.mariaradio.rs) és mobilapplikációján is követhető.

Nyitókép: A Mária Rádió stúdiója jelenleg zárva van (Gergely Árpád felvétele)