2024. április 23., kedd

Külföldről is érkezik a segítség Bácskossuthfalvára

A 9+1 Művésztelep jótékonysági aukciót szervez a világhálón

A Morovica összefog néven magánkezdeményezésre útjára indított internetes közösségi csoport elsődleges célja volt a járványhelyzetben tájékoztatást nyújtani a világhálón, és segítséget adni a falu rászorulóinak, elsősorban az idősebb polgároknak. Bácskossuthfalva település helyi közössége a Facebookon létrejött csoporttal közösen szervezte meg az időseket, krónikus betegeket ellátó önkéntes hálózatot. A csoport tevékenysége időközben többoldalúvá vált. Egy ötlet nyomán néhány helyi kiskereskedésben dobozokat helyeztek el, azzal a felhívással, hogy akinek van lehetősége tegyen bele bármilyen tartós élelmiszert a falu szegény sorsú polgárai részére. A felhívás rendkívül népszerű lett a lakosság körében, és igen hamar megteltek azok a kartondobozok, amelyek mára valamennyi bácskossuthfalvi kisboltban helyet kaptak.

A koronavírus okozta nehéz helyzet rávilágított arra, hogy sok kilátástalan, szegény sorsú egyén, kisgyermekes család él a faluban – mondta a szervezőcsapat egyik aktív tagja, Nyúl Zoltán lelkész, a faluban működő Baptista Missziós Központ vezetője, aki 32 éve végez karitatív munkát.

–Sok mindenen túl vannak az itt élő emberek, háború, bombázás, árvíz után ez az egész mostani helyzet leginkább lelkileg szakadt ránk. Mégis a nehézségek közepette felemelő azt megélni, hogy a faluban élő sok rászoruló mellett mennyi tettre kész, jótékony egyén érezte azt a bennem is megfogalmazódott segítő szándékot. Azt tapasztalom, hogy ebben a pillanatban a lelki tartalmakon van a nagyobb hangsúly, a munkahelyek elvesztésétől való félelem most még másodlagos. Persze a Magyarországra ingázók már érzik ezt a nyomást is – tette hozzá Nyúl Zoltán és elmondta, hogy a bácskossuthfalvi összefogáshoz hasonló „dobozos” gyűjtés további mintegy 50 vajdasági magyar közösségben is megkezdődött.

–Valamennyi segíteni szándékozó egyén nevében elmondhatom, hogy örömmel tesszük a dolgunkat. Teljesen igazságosan eljárni egy ilyen helyzetben képtelenség. Ezért úgy próbáljuk maradéktalanul ellátni a feladatunkat ebben az időszakban, hogy a Morovica összefog önkénteseivel igyekszünk a körülményeket, a súlyosbító tényezőket tekintetbe véve rangsorolni a rászoruló családokat, egyéneket. Pontos számadatok nem állnak a rendelkezésünkre, de minden falubeli utcában legalább 2-3 házban élnek ilyen – külső okok, vagy egyéni mulasztás miatt – embertelen körülmények között idősek, fiatalok, gyerekek – nyilatkozott Nyúl Zoltán. Véleménye szerint sokféle emberi tragédiákról van szó.

–Vannak olyan itthon maradt idősek vagy fiatalok, akiknek a kint dolgozó családtagjaik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak pénzt hazajuttatni, valamint olyanok is, akik írástudatlanok, vagy nem találják fel magukat a hivatalokban, bankokban. A legkiszolgáltatottabbak azok az egyének ebben az időszakban, akikre nincs aki ránézzen. Vagy azért, mert nincs családjuk, vagy azért, mert elköltöztek a fiatalok, esetleg itthon élnek, de megromlottak a kapcsolatok közöttük. Összetettek ezek a problémák, és a mi elveink szerint nem az okokat vizsgáljuk, csak segíteni szeretnénk – hangsúlyozta Nyúl Zoltán, aki elmondta azt is, hogy sokszor nem egyszerű felkutatni a rászorulókat, mert az intézmények által nyilvántartott adatok nem nyilvánosak. Több esetben szomszédok, ismerősök jelentik a szükséghelyzetet.

–A világhálón igyekszünk minél több képpel igazolni, vagyis pozitív kampányt folytatni, hogy senkinek se legyen kétsége a felől, hogy a támogatások a megfelelő kezekbe kerülnek. Pozitívnak tekinthető az az egyenként 500 eurós támogatás is, amit dr. Szemők Sándor, dr. Szemők Lajos, és Andreas Banai Németországból és Svájcból juttatott el szülőfalujába. Ebből az összegből sikerült nagy mennyiségű pelenkát vásárolni felnőtteknek és gyerekeknek. Többszöri alkalommal juttatjuk el ezeket a kellékeket a rászorulóknak. A közelmúltban annak is nagyon örültünk, hogy Forró Krisztián, a 9+1 Nemzetközi Művésztelep vezetője, aki maga is önkéntesként tevékenykedik a falujában, felajánlott jótékony célra néhány festményt a telep fundusából. Ezt a felajánlást a Facebookon szeretnénk meghirdetni, hogy minél több emberhez eljusson – nyilatkozott Nyúl Zoltán.