2024. április 23., kedd

Hétfőtől jelentkezhetnek a vállalkozók

Három rendeletet fogadott el ma a szerb kormány, amelyek célja a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése. A rendeletek megteremtik a polgárok, a vállalkozók és a gazdaság számára előirányzott támogatások törvényi feltételeit, minderről Siniša Mali pénzügyminiszter számolt be Belgrádban.

Az első rendelet a nagykorú állampolgárok számára kifizetendő 100 eurós segélyre vonatkozik. A második a vállalkozók késleltetett adózását teszi lehetővé. A harmadik a kis- és középvállalkozók számára fizetendő támogatásra vonatkozik, amely alkalmazottként három havi minimálbért jelent három hónapra elosztva. A nagyvállalatok esetében háromszor fél minimálbér összegű támogatásról van szó.

Utóbbi rendelet nem érvényes azokra a cégekre, amelyek a járvány kezdete óta 10 százaléknál többel csökkentették munkásaik számát. Feltétel továbbá, hogy a segítségben részesült vállalatok az utolsó kifizetést követően három hónapig nem bocsáthatnak el alkalmazottat.

– Minden vállalkozó jelentkezhet hétfőtől az Adóhivatalban és a Fejlesztési Alapnál, hogy mielőbb megkezdhessük a kifizetéseket – mondta a pénzügyminiszter.

A támogatásra a hónap végéig lehet jelentkezni.