2024. március 29., péntek
3D ANIMÁCIÓ

Hogyan terjed a koronavírus?

Finn tudósok 3D animációt készítettek, melyen jól látható a COVID-19-t okozó SARS-CoV-2 terjedése zárt térben. Az Aalto Egyetem mintegy harminc szakember bevonásával azt ábrázolta, hogy egyetlen koronavírusos beteg hogyan képes szétteríteni a kórokozót egy komplett szupermarketben.

A tüdőből származó vírusrészecskék köhögés, tüsszentés vagy akár beszéd közben meglepően rövid idő alatt szétterjedhetnek a helyiségben. A vírus terjedése a zárt térben akár percekig is eltarthat a köhögés, tüsszentés után.

„Ha egy koronavírussal fertőzött beteg elköhinti magát, akkor a vírusok aeroszol részecskékhez tapadva könnyedén a közelben tartózkodók légzőszervrendszerébe juthatnak” – írta Ville Vuorinen professzor, aki részt vett az animáció elkészítésében. Szerinte jelen pillanatban az egyetlen hatékony védekezési mód, ha otthon maradunk, és nem megyünk sehova.

Csakis akkor mozduljunk ki, ha feltétlenül szükséges, és mindig tartsunk minimum 2 méter távolságot egymástól. Természetesen a helyes kézmosásról se feledkezzünk el, és mindig zsebkendőbe, vagy könyökhajlatba köhögjünk, vagy tüsszentsünk!