2024. április 26., péntek

Virtuális Korzó

A városi művelődési programok java részét átköltöztették a cyberspace rendszerre

Az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektumon belül a szükséghelyzet ideje alatt sem szűnnek meg a programok, csupán áthelyeződnek a világhálóra, ahol szerdánként koncertbemutatók, hétfőnként és csütörtökönként zenei kirándulások, szombatonként írókkal való beszélgetések, keddenként pedig online kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Az EKF 2021 elképzelésegyüttes megvalósításával megbízott szervezetből emlékeztetnek arra, hogy az előző években megrendezett koncertek szerdánként 20.21-től lesznek láthatóak a Novi Sad 2021 Facebook-oldalán. Tegnap a Korzó volt programon, amely a Kultúra kaleidoszkópja elnevezésű programok egyik legmeghatározóbb eseménye volt, ezt a rendezvényt tavaly ősszel immáron második alkalommal tartották meg, klasszikus zenei előadásokat felvonultatva. Kinka Rita többszörösen kitüntetett zongorista és Lakatos Róbert hegedűvirtuóz játéka varázsolta el az érdeklődőket. Április 22-én visszatekintést láthatunk a 2018-ban megrendezett első Korzóról. Jövő szerdán, április 15-én szintén 20.21-től kezdődően a szilveszteri bulin fellépő Artan Lili koncertje válik ismét láthatóvá.

Az Egység Művelődési Állomáson Pocket Globe címmel virtuális zenei kirándulásokon lehet részt venni, a rendezvény linkjét a szervezet Facebook-oldalán érhetik el az érdeklődők. Az eseményt április 13-án, hétfőn, valamint 16-án, csütörtökön 21 órakor követhetik majd. A rendezvény Instagram-oldalán pedig április 11-én 19 órai kezdettel lesz látható egy beszélgetés Tanja Stupar Trifunović többszörösen kitüntetett íróval.
A Selyemgyár Művelődési Állomás Facebook-oldalán keddenként online kiállításokat lehet megcsodálni, legelőször Üzenetek a falakról címmel Szilágyi Mária és Antal Szilárd a graffitik festésének kezdeteiről készítenek bemutatót. Emellett Selyemgyár Újvidéken – az első ipari körzet mozgatója cím alatt Anica Draganić és Szilágyi Mária mutatja be a létesítmény történetét.

Az említett programok mellett még sok más tartalom is tervben van, amelyekről a Novi Sad 2021 és a Művelődési Állomások közösségi oldalain tesznek majd közzé részleteket.