2024. április 25., csütörtök

Ajándéklisztből pogácsa és palacsinta

Folytatódik a nyugdíjascsomagok kiosztása Újvidéken

A Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái a hétvégén házhoz szállították azokat a csomagokat, amelyeket az önkormányzaton keresztül sikerült beszerezni és összeállítani nagyjából 33 ezer olyan, újvidéki nyugdíjas számára, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 30 ezer dinárt. A VMSZ városi szervezetének önkéntesei 641 személyhez juttatták-juttatják el az adományt Újvidéken, Kamancon, Péterváradon, Piroson, Futakon, Veterniken, Kátyon és Tiszakálmánfalván. Az alacsony jövedelmű nyugdíjasok részére biztosított csomagok 10 kg lisztet és 7 kg tartós élelmiszert tartalmaznak. Száraz tészta, rizs, olaj, bab és hasonló élelem van benne, konzervételek is.

– Egyedül élek, a feleségem tavaly meghalt. Sajnos nem beszélhetek többes számban, nekem annyit jelent, hogy ami benne volt a csomagban, azt nem kell megvásárolnom. 10 kiló liszt, 3 májpástétom, 3 húskonzerv, rizs, makarónitészta, olaj… Egyedül főzök magamra, hála Istennek, értek hozzá, lisztből palacsintát, pogácsát sütök, a makarónit paprikáshoz főzöm meg, esetleg krumplis tésztának. Talán azt kifogásolnám, hogy a csomagban nem volt papírtörülköző, higiéniához szükséges szerekből sem volt semmi. Cukor se volt benne, de ezt nem kifogásolhatjuk, hiszen már ez is nagyon szép a várostól, hogy egyáltalán ezt is eljuttatta hozzánk. Tisztában vagyok azzal, hogy ez jelentős költség, az embernek meg kell elégednie azzal, amit kap. Nem kell szőrszálhasogatónak lenni – véli Puszti György.

A csomagok átadása során tehát egyértelművé vált, hogy polgáraink elégedettek, örülnek a segítségnek, amely megkönnyíti számukra a nehéz időszak átvészelését. A csomagok iránt mindenképp igény mutatkozik. – Azt hiszem, hogy az elsők között kaptuk meg, nagyon örülünk, köszönjük! Ilyenkor az embernek minden jól jön, nekünk, akiknek kisebb a nyugdíjunk, mindenre szükségünk van. Nem tudhatjuk, hogy mi minden vár még ránk. Nem vagyok szakértő, de feltételezem, hogy még legalább egy hónapig eltart ez a helyzet. A lisztre mindenképp szükségünk lesz, ha ne adj Isten bevezetik a 24 órás kijárási tilalmat. Kénytelenek leszünk kenyeret sütni, az élesztőt már beszereztük. Mi mostanáig is 24 órás kijárási tilalom alatt voltunk, de a fiatalabbaknak ez biztosan nem lesz mindegy. Nehéz a helyzet, de túlleszünk rajta, mint mostanáig mindenen. Vigyázunk magunkra, nem járunk ki az utcára, rendszeresen mossuk a kezünket. A csomaggal tehát elégedettek vagyunk, esetleg beletehettek volna még valamilyen fertőtlenítőszert – hallottuk a Kremer házaspártól.

Kiss Gyula, a Vajdasági Magyar Szövetség városi képviselő-testületének képviselője elmondta, hogy a hétvégén a 641 csomagnak nagyjából a felét sikerül kihordaniuk, a többit tegnapelőtt és tegnap kézbesítették.
Az elkövetkező tíz napban a városban tevékenykedő önkéntesek eljuttatják a csomagokat mindegyik olyan címre, amelyre a postás kézbesíti a nyugdíjat.