2024. április 19., péntek

Jó, de még nem iható

Hamarosan megszűnik a vízhasználati tilalom Nagybecskereken

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Bojan Dimkić, a helybeli vízgyárat működtető Gruppo Zilio vállalat igazgatója is megerősítette, hogy az elmúlt tíznapi laboratóriumi elemzések megmutatták, hogy a vízgyárból immár a törvényes követelményeknek megfelelő vegyi és mikrobiológiai összetételű víz kerül a hálózatba. Szerintük fontos, hogy a vezetékben is megfelelő minőségű a víz. Ennek tükrében a tisztségviselők szerint várhatólag hamarosan hivatalosan is megszűnik a városban a vízhasználati tilalom, amit még 2004-ben vezettek be, a víz megengedetlenül magas arzéntartalma miatt. A feloldási eljárást – állításuk szerint – már elindították.

Közben egy másik probléma is felmerült: a kellő vízmennyiség biztosítása. Az utóbbi napokban ugyanis nincs megfelelő nyomás a hálózatban, úgyhogy a tömblakások egy részében vízhiány van. Az illetékesek ezt azzal is magyarázzák, hogy a kijárási tilalom következtében megnövekedett a háztartások vízfogyasztása. Itt felmerül a kérdés, hogy akkor mi lesz a nyári hónapokban. A probléma orvosolására szerdán éjjel sürgős munkálatokat végeztek a vízgyárban, és emiatt vezetékes víz nélkül maradt az egész város. Az volt a cél, hogy növeljék a berendezés áteresztő kapacitását. Hogy ez mennyire sikerült, a következő napokban fog kiderülni.

A Polgári Fordulat civil szervezet közben ma feljelentést tett Predrag Bodiroga, a Városi Vízművek igazgatója ellen. Azzal gyanúsítják, hogy több személy számára, köztük helyi újságíróknak is, lehetővé tette, hogy ingyen töltessenek üzemagyagot a vállalat benzinkútján.