2024. március 29., péntek

Egy jobb világot építhetünk

A verbászi szórványmagyarság összefogása a rendkívüli állapot idején

A rendkívüli állapot alatt Verbászon is megszervezték a 65 évnél idősebb, továbbá a nehéz szociális helyzetben élők számára a segítségnyújtást. A községben csaknem 6 ezer csomagot osztanak ki a rászorulóknak, továbbá a 30 ezer dinárnál kisebb nyugdíjjal rendelkezőknek. A Válságtörzs és a Vöröskereszt helyi önkéntesei mellett a Vajdasági Magyar Szövetség verbászi szervezetének két önkéntese járja a terepet, akik 8-10 családhoz jutnak el. Bógáncs Andrijašević Lívia, a VMSZ helyi szervezetének elnöke elmondta, egyelőre úgy tűnik, hogy a 65 évnél idősebb személyek gyermekeik és a szomszédaik segítségével jól feltalálták magukat, azonban többen a párt helyi szervezetéhez fordultak segítségért.

Bógáncs Andrijašević Lívia is önkénteskedik (Paraczky László felvétele)

Bógáncs Andrijašević Lívia is önkénteskedik (Paraczky László felvétele)

−Mindannyian tudjuk, tapasztaljuk, milyen kihívások előtt állunk. Ilyenkor, április elején Verbászon általában a Vajdasági Piknikre készülődünk, az idén azonban teljesen más a helyzet. Azt észleljük, hogy sokan bajba kerülnek, nemcsak az egészségügyi, hanem a nehéz gazdasági helyzet miatt is. Több önkéntesünk is van, Dognár Laura például a védőmaszkok készítését vállalta. Jelenleg csak ketten dolgozunk a terepen, naponta 8-10 családot, idős személyt keresünk fel, és egyelőre győzzük a munkát. Leginkább élelmiszert, gyógyszert vásárolunk számukra, de többen olvassák a Magyar Szó napilap szerdai és csütörtöki számát, így ezt is házhoz visszük. A községi Válságtörzzsel jó az együttműködésünk, besegítettünk a nyugdíjak felvételénél és kézbesítésénél is. Az utóbbi napokban felmértük a helyzetet, hogy a már nyilvántartottak mellett kik azok a személyek még, akiknek további segítségre van szükségük. Nekik segítünk megírni a bemutatkozó levelet a VBE (Vajdasági Baráti Egyesület) magyarországi egyesületnek, amely tagjai anyagilag is támogatják a rászorulókat. Ez az akció Balázs Attila verbászi származású VBE-tag hozzájárulássával és odafigyelésével zajlik. Úgy érzem, összefogással reményt adhatunk a bajban lévőknek, és egy jobb világot építhetünk – mutatott rá Lívia.

Hozzátette, ha az idősek szeretnék igénybe venni az önkéntesek segítségét, hívják a 069/24 70 578-as telefonszámot. Ádor Kornélia önkéntes három hete kapcsolódtott be az idősek megsegítésébe.
– Mivel dolgozom, csak délutánonként tudom az időseket felkeresni. Eléggé széles körű a tevékenység, bár a legtöbb alkalommal bevásárlásra, gyógyszerek kiváltására van szükség. Édesanyám is idős, neki is elviszem az ebédet, takarítok – mondta az önkéntes.

A VMSZ verbászi szervezete nemcsak az idősek megsegítésével foglalkozik, hanem munkaakcióval is. A napokban kezdődött a központban lévő katolikus temető egy részének tisztítása is a párt kezdeményezésére. Az akciót még tavaly novemberben megbeszélték, az anyagi hátteret pedig a Magyar Nemzeti Tanács biztosítja.
− A temető bejáratától a nagykeresztig, továbbá a két tömegsírhoz vezető út megtisztításáról van szó, hiszen mindent benőtt a gaz és a cserje. Ez igazán nehéz munka, de az önkéntesek segítségével miden gyorsabban megy – számolt be a VMSZ verbászi szervezetének elnöke.