2024. április 23., kedd
KÚLA

Jól jön a segítség!

Lavró Vulić Emma: Az idősek nagyon hálásak

A Kúla községbeli Szivácon is olajozottan működik a Vajdasági Magyar Szövetség Vigyázzunk egymásra! elnevezésű programja. Lavró Vulić Emma, a sziváci helyi szervezet elnöke, valamint a községbeli elnökség tagja mint önkéntes segíti a falu szépkorú lakóit. Lavró Vulić Emmával az önkénteskedés fontosságáról beszélgettünk.

A faluban mennyire igénylik az önkéntesek segítségét?
– Szivácon az idősebb polgároknak többnyire vannak fiatalabb hozzátartozóik, akik segítenek a nagyszüleiknek a teendők elvégzésében. Viszont vannak olyan idősebb polgárok is, akik igénylik az önkéntes segítséget. Ők nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, és rendkívül hálásak a segítő személyeknek.

Milyen feladatot lát el?
– A feladatom az, hogy bevásároljak a 65 év feletti polgároknak, akik a tilalom idején nem hagyhatják el otthonaikat. Mindig is szerettem segíteni azoknak, akik segítségre szorultak. A pártba is emiatt léptem be, szerettem volna segíteni a szórványban élő magyaroknak az itthon maradásban és a magyar identitás megerősítésében.

A VMSZ a kistermelőket is segíti. Hogyan?
– A Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége kukorica-vetőmagot biztosított a kistermelők számára. Nálam is lehetett igényelni a kukorica-vetőmagot, és örömömre szolgált, hogy a sziváci földművesek is éltek ezzel a lehetőséggel.

Az elnökasszony azt is elárulta, hogy a Prosperitati házvásárlási lehetősége nagyban segíti a magyarságot a faluban maradásban, mivel sziváci magyar fiatalok is sikeresen pályáztak már a felhívásra.