2024. április 25., csütörtök

Morovica összefogott!

A szebbik arcát mutatta meg a közösség a koronavírus fenyegetésében

A koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot, az idősekre vonatkozó kijárási tilalom és a valamennyi polgárt érintő korlátozások kihívás elé állították Bácskossuthfalva népét is, akik ebben a helyzetben is példát mutattak helytállásból és rátermettségből. A Morovica összefog elnevezésű csoport a közösségi hálón elsősorban az idősebbek megsegítésének szándékával magánkezdeményezésként jött létre a rendkívüli állapot bevezetésekor. Beszédes Andrea tanárnő ötletéhez rövid időn belül több százan csatlakoztak érdeklődőként vagy segítő szándékkal. A csoport lendületéhez társult a helyi közösség is, amelynek koordinálásával megszervezték a faluban az önkéntesek hálózatát.

– Három hete született meg a csoport a Facebookon, és hihetetlen rövid idő alatt 800-an csatlakoztak hozzá. Falubeliek, a falunkból elköltözöttek és olyanok is, akik nem terveztek tartósan külföldön maradni, de ez a helyzet most úgy hozta. A csoport oldalán elsősorban közérdekű, tájékoztató jellegű információkat teszünk közzé, és olyan tartalmakat, amelyek a jelenlegi helyzethez köthetőek. A kisnyugdíjasok jelentős hányadának nincs internetes elérhetősége, őket szóban igyekszünk tájékoztatni, vagy eljuttatni hozzájuk a tudnivalókat nyomtatott formában is – ismertette a bácskossuthfalvi összefogás egyik pillére.

– A helyi közösséggel együttműködve toboroztuk a segíteni szándékozó önkénteseket, illetve azokat a falubeli polgárokat, akik mellett ezekben a megpróbáltatásokkal teli napokban nincs támasz a bevásárláshoz, a gyógyszerek beszerzéséhez. Mára közel ötven személy jelentkezett segítő szándékkal a helyi közösségben, de vannak olyanok is, akik kitűző nélkül, „nem hivatalos úton” segítenek, bevásárolnak az utcabelieknek – mondta Andrea.

A csoportban is közzétették azt a felhívást, amellyel valamennyi varrni tudó falubeli polgárt maszkkészítésre mozgósítottak a helyi közösség által biztosított alapanyagból. Több szorgos kéz tevékenységét fényképek formájában meg is mutatták.

– Az interneten szerveződő összefogás mentén kialakult egy szűkebb, hét személyből álló, de annál lelkesebb, tettre kész, segítő szándékú csapat. Az adományaink eljuttatásában, a céljaink kivitelezésében Radakovity Rozika nővérként is szerzett tapasztalatai pótolhatatlanok, az évek óta tartó jótékony megmozdulásaival is megbecsülést szerzett Tóth Erika óvónő helytállására is számíthatunk. Nagy örömünkre több, az ifjabb korosztályhoz tartozó hölgy besegít, és Nyúl Zoltán baptista lelkipásztor is. A nyomasztó helyzet nagyon sok falubelit tettekre késztet, az adománygyűjtés mellett személyes helytállással, akár egy ötlettel, javaslattal, kapcsolati rendszereket felhasználva is hozzájárultak a jó ügyhöz. A helyzet rávilágított, hogy nagyon sok kisgyermeket nevelő család él kilátástalan anyagi körülmények között a faluban. Erre a problémára is szerettünk volna megoldást találni – mesélte Andrea, aki ismertette azt is, hogyan indult útjára a falubeli rászorulókat megsegítő gyűjtés.

– Egy ötlet nyomán néhány falubeli kisboltban kitettünk egy-egy, a Morovica összefog jelszóval ellátott dobozt, amelybe bárki belehelyezhetett valamilyen olyan adományt, amit a rászorulók megsegítésére szánt. Volt, aki fél kiló rizst, egy kiló lisztet vagy egy kis konzervet tett bele, de volt, aki nagyobb mennyiséget is. Kinek mennyire tellett. Mára rendkívül népszerűvé vált ez az akció, valamennyi falubeli kisboltban megtalálhatóak a dobozok. Persze elsősorban tartós élelmiszerre van ilyen helyzetben a legnagyobb szükség. Megható, hogy olyan kisnyugdíjasok is segítő szándékukat fejezték ki, akik egyébként maguk is rászorulók. Továbbá külföldön élő, falunkból elszármazottak felől is érkeztek megindító felajánlások – nyilatkozta a bácskossuthfalvi összefogás egyik szervezője, aki elárulta, hogy a befolyt összegekből első lépésben baba- és felnőttpelenka-csomagokat juttattak el a rászorulókhoz, illetve az ételadományok első turnusát is már kézbesítették.

– Alapelvünk, hogy a falu valamennyi, szükséget szenvedő polgárának segítséget nyújtsunk, bármilyen is az anyanyelve, világszemlélete. A szükség azon családokban is jelentkezik, amelyek a határzár miatt ezekben a napokban nem jutnak el külföldi munkahelyükre. Látjuk, hogy ha a koronavírus fenyegetettsége következtében kialakult helyzet véget is ér, az nagyon sok család, egyén sanyarú sorsán nem változtat semmit. Ezek sok esetben összetett családi tragédiák, hibás döntések sorozatából bekövetkezett helyzetek. Bennünket viszont az ítélkezés nélküli segítő szándék vezérel. A falunkban kialakult összefogás sokunknak erőt ad, hogy tudjuk holnap is folytatni, és bízni a jövőnkben – fogalmazott Beszédes Andrea.