2024. április 19., péntek
VÍZILABDA

Tovább csúsznak az olimpiai selejtező tornák

A várakozásoknak megfelelően a vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) májusról is elhalasztotta a magyar érdekeltségű női olimpiai selejtező vízilabdatornát. A magyar szövetség honlapjának híre szerint a FINA hivatalos közleményben tudatta, hogy elhalasztja a trieszti és a férfiaknak kiírt rotterdami viadalt. A FINA azt is közölte, hogy a jövő nyári fukuokai világbajnokságnak is új időpontot keres, miután a tokiói játékokat éppen arra az időszakra halasztották. Azt azonban megerősítette, hogy a világliga küzdelmei szeptemberben és októberben véget érnek.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a januári Európa-bajnoki győzelmével már kiharcolta a tokiói szereplés jogát, a nőknek azonban még selejtezniük kell a kvótáért. „Nem ért bennünket meglepetésként a hír, egyértelműen erre számítottunk – idézte tegnap Bíró Attila szövetségi kapitányt a waterpolo.hu. – Várjuk a selejtező új időpontját, amely, könnyen előfordulhat, a következő évre esik. Az beigazolódott, hogy jó döntés volt elindulni a világliga-sorozatban, előtérbe kerül a két hátralévő hazai selejtezős, olaszok és franciák elleni meccsünk és a szuperdöntő, amelybe az eddigi jó szereplésnek hála már kvalifikáltuk magunkat. Van egy jó csapatunk, amelyet csiszolgatni kell tovább, de természetesen jelen helyzetben az egészség a legfontosabb.”

A trieszti selejtezőt eredetileg márciusban rendezték volna, de a járvány terjedése miatt akkor májusra halasztották. Az Eb-bronzérmes magyarok a görögökkel, a kazahokkal, az izraeliekkel és az új-zélandiakkal szerepelnek majd azonos csoportban, a másik ötösben Hollandia, Olaszország, Szlovákia, Franciaország és Üzbegisztán kapott helyet. A tornáról az első két csapat harcolja ki – utolsóként – a tokiói indulást.