2024. április 16., kedd

Pénteken lép életbe a hétvégi kijárási tilalom

A szerb kormány által csütörtökön kiadott közleményben emlékeztetnek arra, hogy az új típusú koronavírus terjedésének lassítása érdekében a kormány megváltoztatta rendelkezéseit, a hétvég kijárási tilalommal összefüggésben.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A döntés értelmében ezen a hétvégén péntek délután 5 és hétfő hajnal 5 óra között lesz hatályban a teljes kijárási tilalom. Az egyébként is teljes kijárási tilalommal korlátozott 65 évnél idősebb korosztály pénteken hajnali 4 és reggel 7 óra között hagyhatja el otthonát bevásárlás céljából.

A kisállattulajdonosok minden nap 23 és hajnali egy óra között tehetnek 20 perces sétát az állatokkal, és a kijárási korlátozás napjain is reggel 8 és 10 óra között. Rájuk nézve továbbra is érvényes a gyülekezési tilalom, továbbá, hogy a lakóhely 200 négyzetméteres körzetében mozoghatnak.

A közlemény kitér arra, hogy amennyiben bárki a lakosok közül bármilyen okból orvosi ellátásra szorul, vagy a COVID-19 tünetei miatt kell orvosi rendelőbe mennie, mentesül a felelősségre vonás alól, és elhagyhatja otthonát a kijárási tilalom alatt is.

A Szerbiai Rádió és Televízió tegnapi értesülései szerint a mezőgazdasági termelők, a vállalkozók és a másokról gondoskodók online formában kérvényezhetnek kijárási engedélyt. Ana Brnabić kormányfő ígéretének értelmében a Belügyminisztérium együttműködésével kialakított elektronikus rendszernek már életbe kellett lépnie.