2024. április 19., péntek

Külön intézkedéscsomag a mezőgazdaság számára

Az IMF ellenzi a 100 eurós fejenkénti támogatást

Pénteken ismerteti a kormány a járvány gazdaságra gyakorolt negatív következményeinek csökkentésére vonatkozó újabb gazdasági intézkedéscsomagot. Az intézkedéscsomagot a bankszektor is üdvözli, ugyanakkor a bejelentések szerint ezek az intézkedések külön foglalkoznak majd azokkal is, akikre a legnagyobb csapást mérte a világjárvány, így például a turizmussal és a vendéglátóiparral, de mezőgazdasági termelőkre is kitér.

Gyümölcsszüreteléssel napi 1500–2500 dinárt lehet itthon megkeresni (fotó: Beta)

Fotó: Beta

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter közölte, külön gazdasági programot fogalmaztak meg a mezőgazdasági termelők támogatására, mindenekelőtt a hitelek törlesztésének könnyítésére számíthatnak. Szavai szerint a termelők fizetőképességének támogatását a Mezőgazdasági Kifizetések és Támogatások Igazgatósága (Uprava za agrarna plaćanja i subvencije) végzi majd.

A mezőgazdaság keretében azok a tevékenységek, amelyek szoros kapcsolatban vannak például a vedéglátóiparral, amelyeket kifejezetten súlyosan érintett a járvány, illetve a kis tejgyárak vagy a zöldpiacok is, külön támogatásra számíthatnak.

Kitért arra is, hogy a 70 évesnél fiatalabb termelők a kijárási tilalom idején is elvégezhetik majd a mezőgazdasági munkákat. Ha traktorban vagy mezőgazdasági munkagépben ülve végzik a tevékenységüket, senki sem fogja őket megállítani, hiszen a termelés megkívánja a tavaszi munkálatokat.

Szélesebb körű intézkedések

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálisvédelmi miniszter a Happy televízión tett vendégszereplésekor arra mutatott rá, hogy az új gazdasági intézkedések a gazdaság szélesebb körét fogja érinteni, elsősorban a magánszekort. Szavai szerint ebben az esetben is a munkahelyek megőrzése a cél.

Siniša Mali pénzügyminiszter ugyanakkor bejelentette, a nyugdíjasok április 10-én egy összegben felvehetik a márciusi járandóságukat, ugyanakkor a nyugdíjukat fejenként 4000 dinárral növelik meg.

– Úgy döntöttünk, hogy a márciusi nyugdíjakat nem két részletben, hanem egyben fizetjük ki, és pótoljuk a megígért támogatással – mondta Mali.

100 euró mindenkinek = még nagyobb adósság

Mali szerint a kiadások növekedésével, vagy az államadósság megnövelésével sem fogják veszélybe sodorni Szerbia pénzügyi stabilitását, hiszen a költségvetés viselni tudja a járvány okozta terhet. Ezt erősítette meg az IMF (Nemzetközi Valutaalap) is. Ugyanakkor óvatosságra intette a kormányt, illetve javasolta, hogy mondjon le arról a tervéről, hogy 100 eurót adjon minden felnőttkorú polgárnak, mert ez a lépés gazdasági szempontból nem hatékony, miközben az államadósság rohamos növelését eredményezi.

– A pénzügyminisztérium becslései szerint a költségvetési hiány 2020-ban (beleértve a tervezett intézkedéscsomagot) a GDP 9,0 százalékát fogja elérni, amennyiben a járvány a nyár elejéig véget ér – emelte ki az IMF.