2024. április 24., szerda

Nincs időm olvasni!

Az Európa Kollégium könyvbarát szakköre 2019 februárjában alakult meg. A szakkör tagjai minden hónapban más-más tematikájú könyveket olvasnak, amelyekről alkalom adtán elbeszélgetnek egymással. A csoport tevékenységéről Polyák Gabriellával, az Európa Kollégium lakójával, a szakkör egyik tagjával beszélgettünk. – Szakkörünk a múlt év elején, pontosabban 2019 februárjában alakult meg. „Hivatalosan” a csoportunkban jelenleg 18-an vagyunk, ettől kevesebb résztvevő szokott lenni azonban egy-egy megbeszélésen, mivel az egyetemistáknak elég sok teendőjük van. Nem könnyű mindig időt szakítani ilyesmire, viszont könyvet mindenki olvas rendszeresen, a könyvcímeket pedig megosztjuk egymással.

– Honnan eredt a szakkör létrehozásának ötlete?

– Az Európa Kollégium könyvbarát szakköre Horvát Mária nevelőtanárnő koordinálásával működik, az ötletet Szabados Ágnes blogja adta, ugyanis ő 2017 januárjában elindította a Nincs időm olvasni című kihívást, amely rengeteg pozitív visszajelzést váltott ki az emberekből. Mi is hallottunk róla, így támadt az ötlet, hogy egy ilyen tevékenységet a kollégium keretein belül is meg lehetne szervezni.

– Milyen témájú könyveket olvastok, hogyan válasszátok ki azokat?

– A kihívás lényege az, hogy minden hónapban más az adott téma, és az alapján kell a könyveket kiválasztani. Olyan témák is feldolgozásra kerültek, mint például egy könyv a kedvenc íródtól, amit még nem olvastál, egy megfilmesített könyv, egy klasszikus, ami kimaradt, egy Nobel-díjas szerző műve, egy könyv, ami a címével fogott meg és még sorolhatnánk. Egy-egy hónap témájának ötlete az eredeti kihívásból ered.

– Mikor és hol vannak a megbeszélések, hogyan tárgyaljátok meg egy könyv tartalmát?

– A megbeszéléseket minden hónap végén tartjuk, viszont ha vizsgaidőszak vagy szünidő van, akkor elmarad, vagy bepótoljuk a későbbiekben. A kollégium dísztermében, a kantinban vagy valamelyik közösségi szobában szoktuk megtartani a megbeszéléseket, ott tárgyaljuk át az elolvasott könyveket. Az újonnan kialakult helyzetben viszont változtatnunk kellett, találtunk is megoldást: a megbeszéléseket online, videochat formájában valósítjuk meg.

– Ki csatlakozhat a kihíváshoz és milyen kötelessége lesz?

– A kollégium bármelyik lakója csatlakozhat a kihíváshoz, a kihívás mottója: egy hónap/egy könyv, tehát a havi téma függvényében kell a résztvevőknek havi egyetlen könyvet kiválasztani és elolvasni (persze lehet többet is).

Nagy örömmel várunk minden csatlakozni vágyót!

A könyvbarát szakkör áprilisi témája egy olyan könyv elolvasása, melynek címe egyetlen szóból áll.