2024. április 24., szerda
ÓBECSE ÉS BÁCSFÖLDVÁR

Véradási akció

Tekintettel a rendkívüli állapotra és az ebből fakadó nagyobb helyigényre, ma délelőtt (8 és 12 óra között) a Zdravko Gložanski Általános Iskolában önkéntes véradást tartanak Óbecsén. Bácsföldváron erre pénteken (április 10-én) 8-tól 10 óráig kerül sor a helyi közösségben.

Pénteken a bácsföldvári helyi közösségben lehet vért adni (Fehér Rózsa felvétele)

Pénteken a bácsföldvári helyi közösségben lehet vért adni (Fehér Rózsa felvétele)

– Köszönetettel tartozuk a Zdravko Gložanski Általános Iskola igazgatónőjének, Lidija Stojšićnak és a bácsföldvári helyi közösség titkárának, Emina Brnjevaracnak, hogy lehetővé tették számunkra azt, hogy ilyen rendkívüli körülmények között is megtarthassuk az önkéntes véradást. Ha az elmúlt 28 napban nem voltak megfázva és nem tapasztaltak influenzára utaló tüneteket, minden további nélkül részt vehetnek az akcióban, ami alatt minden védőintézkedést betartunk a Covid–19 vírusfertőzés terjedésének a megakadályozására – jelentette ki az óbecsei Vöröskereszt titkára, Marijana Ćalović.

Az előírások szerint véradó lehet minden olyan egészséges, 18 és 65 év közötti személy, akinél orvosi vizsgálattal és a vérkép, azaz a hemoglobinszint ellenőrzésével megállapítható, hogy a véradás nem veszélyezteti sem őt, sem azt a személyt, aki majd a vért kapja.

A szakértők szerint az önkéntes véradás a járvány ideje alatt fontosabb, mint bármikor, de a fertőzöttek mellett sok olyan egyéb beteg is van a kórházakban, akiknek transzfúzióra van szükségük. Tekintettel a rendkívüli állapot kihirdetésére, az iskolák és az egyetemek bezárására, valamint a vállalatokban bevezetett változásokra, a véradás borzasztóan sürgőssé vált.

Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a Covid–19 vírussal kapcsolatosan nincs olyan bizonyíték, hogy a fertőzés véradás útján is terjedne.