2024. április 19., péntek

Gondok a vízellátással

Nagybecskereken a nyomáshiány miatt a tömbházak felsőbb emeletein kezet se lehet mosni

Akárcsak „békeidőben”, a nagybecskerekiek legnagyobb problémája a rendkívüli állapotban is a vízellátás. A vízgyár február 24-e óta dolgozik újra, amelynek eredményeként a vezetékes víz tisztább lett, azonban már többen is jelezték, hogy nincs megfelelő nyomás a hálózatban. A Városi Vízművek emiatt azt az utasítást adta a víztisztító működtetőjének, hogy mielőbb hárítsa el a problémát. Ha arra nem képesek, akkor azt mielőbb jelezzék a vízműveknek.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A nyomáshiány miatt a tömbházak felsőbb emeletein levő lakásokban gondot okoz a kézmosáshoz szükséges víz hiánya. A ligások szerint a járvány megállítása szempontjából ez rendkívül veszélyes.

A vezetékes vizet azonban továbbra sem ajánlatos emberi szükségletre használni. Az egészséges ivóvíz hiánya pedig elsősorban a 65 évnél idősebb személyeket sújtja. Többen kezdeményezték már, hogy legalább hetente egyszer tegyék lehetővé a legidősebbek számára, hogy kedvező áron, a saját házuk ajtajában vásárolhassanak palackozott vizet. Ez egyelőre a gyakorlatban még nem valósult meg.

Čedomir Janjić polgármester hétfő esti közleményében viszont közölte, hogy a Közegészségügyi Intézet legújabb kimutatása szerint a becskereki vízgyárból kijövő víz már megfelel a követelményeknek és a vezetékben található víz is megfelelő minőségű. Ez pedig azt jelenti, hogy „egy lépésre” vannak a tilalom feloldásától, amit 2004-ben a magas arzéntartalom miatt vezettek be. A polgármester azt ígérte, hogy rövidesen megoldódik a hálózati nyomás problémája is, és minden lakásba eljut a megfelelő minőségű vezetékes víz, amire a jelenlegi helyzetben óriási szükség van.