2024. április 25., csütörtök
SPORTHÍREK

A Partizant sem kíméli a vírus

LABDARÚGÁS

A belgrádi Partizan futballklubjánál is van koronavírussal fertőzött személy. A fekete-fehérek utánpótlásánál dolgozó játékosfelderítő, a klub egykori játékosa, Zvonko Popović tesztje lett elsőként pozitív az egyesületnél. Az 59 éves szakember magas lázzal és légzési nehézségekkel küszködik, kórházban ápolják. Popović állapota stabil. A felderítő korábban 1980 és 1985 között volt a Partizan futballistája, később pedig a klub ifiedzőjeként tevékenykedett. Többek között az ő nevéhez fűződik a legendás 1994-es generáció irányítása is, amelynek tagja volt Aleksandar Mitrović, Lazar Marković és Nikola Ninković is.

KOSÁRLABDA

NBA: májusig nincs döntés

Adam Silver, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) első embere bejelentette: legkorábban májusban dönthetnek arról, miképpen folytatódjon a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idény. Az NBA vezetője a TNT csatornának adott közel félórás interjújában arról beszélt, a jelenlegi helyzetben nem rendelkeznek elegendő információval ahhoz, hogy reális döntés szülessen a folytatásról. Silver megjegyezte, a jelenlegi tervekben gyakorlatilag minden eshetőség szerepel, így a szezon esetleges törlése is vagy egy rövidített rájátszás lehetősége.

Az ESPN értesülése szerint a liga annak érdekében, hogy minél hamarabb folytatni lehessen a szezont, folyamatosan gyorstesztekkel vizsgálja majd a játékosokat a következő időszakban.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a hétvégén a legnagyobb amerikai sportligák képviselőivel egyeztetett a koronavírus-járvány hatásáról. A videokonferencia után az elnök hangsúlyozta: szeretné, ha a szurkolók visszatérnének a stadionokba és az arénákba, de ehhez kapcsolódva időpontot nem említett.

Euroliga: Moszkva még reménykedik

Az Euroligában egyesek még nem mondtak le az idény befejezéséről. Andrej Vatutin, az európai elitbajnokság egyik legnagyobb súlyú klubjának számító, címvédő CSZKA elnöke elárulta, véleménye szerint ha júniusban újraindítanák a szezont, egy feszes menetrenddel akár már júliusban be is fejezhetnék. „Sűrűbben lehetnének a mérkőzések, hiszen a nemzeti bajnokságok nagy részét már lemondták. Egy feszes meccsnaptárral június és július folyamán befejezhetjük a tornát” – fogalmazott Vatutin, hozzátéve, optimista, és nagyon bízik ebben a forgatókönyvben.

ASZTALITENISZ

Világbajnokság csak őszre

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) tovább halasztotta az eredetileg márciusra, majd júniusra kiírt csapat-világbajnokságot, amelynek a dél-koreai Puszan a házigazdája. Az új lehetséges dátum szeptember 27. és október 4., de az ITTF azt közölte, hogy folyamatosan vizsgálja a rendezés körülményeit. Ha valóban ebben az időpontban kerül majd sor a vb-re, akkor szoros lesz a program, az egyéni Európa-bajnokságot ugyanis – jelen állás szerint – szeptember 15–20-án bonyolítják le Varsóban.

FORMULA–1

Futamok nézők nélkül?

A Formula–1 irányítói vizsgálják annak a lehetőségét, hogy nézők nélkül rendezzék meg az idei futamokat. Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, miután a FIA egyeztetett a jogtulajdonosokkal és a csapatokkal, a BBC-nek elmondta, komolyan felmerült ez a terv. Hozzátette, a járvány miatt júliusban, Silverstone-ban lehet a Formula–1-es idény 2020-as nyitánya. Ugyanakkor Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke korábban úgy nyilatkozott, reméli, hogy ősszel elkezdődhet az autós gyorsasági versenysorozat.

Az istállókat ért anyagi veszteség miatt az évi 175 millió dollár helyett várhatóan évi 150 millió dollárban határozzák meg a költségvetési limitet a következő esztendőtől. Felmerült a 125 millió dolláros határ is, de ezt a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull elutasította.

Jelen állás szerint leghamarabb a június közepére tervezett Kanadai Nagydíjjal kezdődhet a szezon. Március 24-én Chase Carey, a Formula–1-es autós gyorsasági világbajnokság elnöke azt mondta, 15–18 futammal számol idén.

ATLÉTIKA

Orosz rendelkezés a doppingolókról

Nem lehetnek válogatottak azok az orosz atléták, akik korábban doppingvétségét követtek el. Az Orosz Atlétikai Szövetség hétfői bejelentése szerint ez azokra a sportolókra vonatkozik, akiket 2015 novemberétől számítva eltiltottak már egyszer, illetve olyan edzőkkel dolgoztak együtt, akiket ugyanettől a dátumtól számítva megbüntettek már. Az orosz szövetség ezzel a lépéssel szeretne javítani kapcsolatán a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel, ugyanakkor a döntés jogi problémákba ütközhet, mivel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábban már kimondta: nem lehet extra büntetéssel sújtani azokat a sportolókat, akik letöltötték eltiltásukat. Erre példa, hogy a CAS megsemmisítette a britek 2012-ben hozott szabályzatát, miszerint doppingvétség miatt korábban eltiltott versenyző nem képviselheti hazáját az ötkarikás játékokon.

Az orosz atléták 2015 vége óta nem vehetnek részt a nagy nemzetközi versenyeken, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkor nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.