2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Vuhan megszabadult a vesztegzártól

Lélegeztetőgép mellett a kormányfő – Először nem jelentettek Kínából halálos áldozatot

Lélegeztetőgépre kerülhet az új típusú koronavírussal fertőzött brit kormányfő, akit vasárnap óta kórházban ápolnak. Médiahírek szerint Boris Johnson „extrém beteg”.  Már a Fehér Ház is felvette a kapcsolatot az orvosaival. A járvány kezdete óta először történt meg, hogy egyetlen újabb halálesetet sem jelentettek Kínából. 

Az intenzív osztályon töltötte az éjszakát Boris Johnson brit miniszterelnök, akit az új koronavírus okozta betegség miatt vasárnap este szállítottak be a londoni St. Thomas kórházba, mert a betegség bizonyos tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak.

A brit Sky News hírtelevízió szerint az 55 éves Johnson „extrém beteg”, s nagyon valószínű, hogy lélegeztetőgépre kerül. A géppel történő állandó oxigénellátás sok fertőzöttnél szükséges, mivel a kór a tüdőt támadja meg, így a páciensek képtelenek önerőből lélegezni.

A hétfő esti hírek még arról szóltak, hogy intenzív osztályon kezelik Johnsont. Igaz, a Downing Street már akkor közölte: állapota romlott, de nem szorul művi lélegeztetésre. Michael Gove, a kormány egyik magas rangú tagja tegnap elmondta: a miniszterelnök az intenzív kezelés előkészítése során oxigént kapott, de nincs szüksége lélegeztetésre, és nincs hír olyan diagnózisról, amely szerint tüdőgyulladása lenne.

IMAAKCIÓ INDULT

Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a vírussal, azóta házi karanténban dolgozott. A kórházba kerülése utáni napon (hétfőn délelőtt) azt üzenete, hogy jó hangulatban van, dolgozik és folyamatosan tartja a kapcsolatot a kormánnyal. Este azonban (egészségi állapotának további romlása miatt) már az intenzív osztályra vitték, ahol lélegeztetőgép is rendelkezésre áll.

A brit politikai pártok vezetői egymás után kívántak neki mielőbbi gyógyulást. A választók aggódnak a miniszterelnök egészsége miatt, és egyre többen kapcsolódnak be a gyógyulásáért szervezett imaakcióba. Több külföldi politikus társa is jobbulást kívánt Johnsonnak, aki helyett a kormányfői teendőket Dominic Raab külügyminiszter látja el.

Carrie Symonds, a miniszterelnök várandós élettársa a hétvégén tudatta, hogy ő is észleli magán a koronavírus-fertőzés fő tüneteit, és emiatt a múlt hetet ágyban töltötte. Hozzátette: állapota javul.

NÉHOL MÁR LAZÍTÁSRA KÉSZÜLNEK

Az Egyesült Királyságban tovább nő a nyilvántartott fertőzöttek száma (tegnapig 52.279-en voltak) és a halálos áldozatoké is (5385). Néhány másik országban ellenben már javulnak a statisztikák, s ezért a szigorítások és óvintézkedések lazítására készülnek.

Németországban még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások visszavonásának elkezdésére – üzente a német kancellár. Angela Merkel osztrák hivatali kollégája hétfői bejelentésére reagált.

Sebastian Kurz ugyanis arról számolt be, hogy április 14-étől Ausztriában megkezdik a korlátozások visszavonását. Kinyitnak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek, a barkácsáruházak és a szabadtéri piacok; szájmaszkot azonban továbbra is viselni kell, és csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat az eladótérben. Május 1-jétől mindegyik üzlet és fodrászat kinyithat. A vendéglők és a szállodák legkorábban május közepétől fogadhatnak vendégeket. A kijárási korlátozásokat azonban április végéig meghosszabbítják.

MERKEL ÚJRAÉLESZTÉST JAVASOL

Merkel szerint Németországban április 19-éig minden korlátozást be kell tartani. Hangsúlyozta: a világjárvány az EU történetének legnagyobb megpróbáltatása. Közös érdeknek nevezte, hogy az Unió megerősödve kerüljön ki a krízisből. Ezért az egészségügyi veszély elhárítása után – tette hozzá – „újraélesztési és újjáépítési” programokra lesz szükség tagállami és közösségi szinten.

Szlovénia is követheti az osztrák példát, két-három héten belül enyhíthet a korlátozásokon. Horvátország pedig még húsvét előtt megnyitná a termelői piacokat. Fokozatosan lazítaná a korlátozó intézkedéseket a cseh kormány is. Tegnaptól már engedélyezett néhány fajta szabadtéri sportolást arcmaszkok használata nélkül, de csak bizonyos szabályok betartása mellett. Csütörtökön megnyílnak a hobbiüzletek, a papír- és ruhaboltok, a vaskereskedések, a kerékpárokat árusító üzletek és a javítóműhelyek.

ROMÁNIÁBAN MARAD A RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT

Dánia is fokozatosan lazítani kívánja a korlátozó intézkedéseket.

Nem így Románia, ahol egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot. Ukrajna pedig új korlátozó intézkedéseket vezetett be.

Spanyolországban a parlament várhatóan a héten hosszabbítja meg a szükségállapotot április 25-éig. Annak ellenére, hogy az országban napok óta folyamatosan csökken az új esetek száma. Tegnap délelőttig 131.646 ember tesztje lett eddig pozitív Spanyolországban. Ez valamivel kevesebb, mint Olaszországban (136.675), amely a járvány gócpontja Európában.

A vírussal ez a két ország a legfertőzöttebb a kontinensen, ahol a halálesetek nagyobb részét Olaszországban (tegnap délelőttig 16.523 áldozat), Spanyolországban (13.341) és Franciaországban (8926) jegyezték föl.

PARKBAN NYITHATNAK TEMETŐT

Európán kívül jelenleg az Egyesült Államokat sújtja legerőteljesebben a járvány. Az ország elnöke igyekszik megnyugtatni honfitársait. Donald Trump kijelentette: sikerült „óriási előrehaladást” elérni a vírus elleni terápiában.

Ez hasznos lehet, hiszen az USA-ban tartják nyilván a legtöbb fertőzöttet a világon. A vírust tegnap délelőttig 368.241 amerikainál mutatták ki, a betegségbe 10.989-en haltak bele.

A legsúlyosabban érintett város New York. Az amerikai halálesetek csaknem fele itt történt. Mark Levine, a helyi egészségügyi bizottság elnöke sokkoló hírt közölt, amely szerint a New York-i kórházak mellett parkoló hűtőkamionok és az ott felállított hűtött sátrak is megteltek a betegségben elhunytak holttestével, így elképzelhető, hogy a városnak az egyik helyi parkban kell temetőt kialakítania.

Kínában a járvány kezdete óta először tegnap történt meg először, hogy egyetlen újabb halálozást sem jelentettek. A hivatalos adatokból az is kiderül, hogy ismét csökkent a napi megbetegedések száma. Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban, ahonnan a vírus terjedni kezdett, várhatóan ma oldják föl a január 23-án bevezetett vesztegzárat.

Mi mennyi?

Mivel viszonyítási alap nélkül nem tudni, hogy mi mennyi, valami sok-e vagy kevés, ezentúl napi rendszerességgel referencia-értékeket teszünk közzé, amivel – reményeinek szerint – az aktuális járványra vonatkozó adatok érthetőbbek és áttekinthetőbbek lesznek.

► Naponta világszerte mintegy 360 ezer ember születik (óránként 15 ezer), 150 ezer pedig meghal (óránként 6250). A halálesetek kétharmada (100 ezer fő) az ún. természetes okokra, az időskori végelgyengülésre vezethető vissza.

► A WHO adatai szerint globális szinten évi 290.000 és 650.000 közt mozog a szezonális influenzához köthető elhalálozások száma. Legenyhébb lefolyású náthalázas esztendő esetén ez napi 794, havi 24.166 elhunytat jelent, közepes intenzitású (400 ezres mortalitás) év során napi 1095, havi 33.333, sok fertőzöttel járó esztendő esetén pedig napi 1780, havi 54.166 személy halálát jelenti.

► A szezonális influenzától évente 240 millió–1,6 milliárd ember betegszik meg.

► Az új típusú koronavírussal (Sars-Cov-2) való fertőzöttek száma kedd délelőtti adatok szerint 1.347. 892. A fertőzés okozta betegség (COVID-19) szövődményei következtében (december végétől eddig) összesen 74.808-an haltak meg. A megbetegedettek közül 284.802 személy már meggyógyult.