2024. március 29., péntek

2666-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma

Újabb szigorítást vezetett be az államvezetés a járvány elleni harc részeként

Szerbiában egy nap alatt 2447-ről 2666-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 1135 személy vérmintáját vizsgálták ki, 219 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Újabb 4 beteg hunyt el, mindannyian férfiak, ezzel 65-re emelkedett azok száma, akik belehaltak a fertőzés szövődményeibe. A járvány halálozási aránya az országban 2,43 százalékos – ismertette a legfrissebb adatokat Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese, a 15 órakor megtartott sajtótájékoztatón.

Predrag Kon járványügyi szakember elmondta, egyelőre csak álmodozhatunk arról, hogy megszűnnek a kijárással kapcsolatos rendkívüli intézkedések, erről az új koronavírus-járvány hatodik hetéig nem is lehet beszélni. Azon véleményének adott hangot, miszerint a járványhelyzet ezen szakaszában a társadalmi érintkezések teljes megszüntetése indokolt.

Darija Kisić Tepavčević emlékeztetett arra, hogy jelen pillanatban a lakosságnak meg kell mutatnia, hogy egységes és fegyelmezett hozzáállással tud harcolni a vírus terjedése ellen. Kifejtette, a megszokott viszonyok közé fokozatosan kell visszatérni, idővel, mikor a nyájimmunitás jobban kialakul, a vírus pedig gyengül. 

Mint ismeretes, a szerb kormány döntése értelmében ezen a hétvégén a kijárási tilalom pénteken 17 órától hétfő hajnali 5 óráig tart.