2024. március 29., péntek

Az első Skype-meghallgatás

A vádlott harminc napig előzetesben marad, s ehhez még csak a bíró elé sem kellett vonulnia

A járványügyi egészségvédelmi előírások ellen vétett az a személy, akinek a meghallgatását ma egy Skype videobeszélgetés keretén belül ejtette meg a kruševaci Alapfokú Bíróság. Ez volt az első olyan eset Szerbiában, amikor videókapcsolat révén vette kezdetét egy bírósági eljárás.

A meghallgatáson a bírósági teremben magán az illetékes bírón kívül jelen volt még az ügyész és az illető védőügyvédje, míg a vádlott a rendőrségről kapcsolódott a „beszélgetésbe”. A meghallgatást követően a bíró harminc napos vizsgálati fogságot rendelt el ellene. Slobodan Ivanović bíró arról számolt be, hogy számos felesleges érintkezéstől védték meg a modern technológia alkalmazásának köszönhetően magát a vádlottat és azokat az embereket is, akiknek vele kapcsolatba kellett volna kerülniük a hagyományos módszerek bevetése esetében.

Az új intézkedésre a COVID–19 megbetegedés terjedésének leállítása miatt mutatkozik szükség, a szerbiai bíróságok attól tartanak, hogy a személyes kontaktusok csak hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez, különösen nagy erre az esély az olyan személyek esetében, mint az imént említett illető, akinek kötelező izolációban kellett volna tartózkodnia és elrendelték a koronavírusteszt elvégzését is számára.

Az efféle bírósági eljárásokat a rendkívüli állapottal összhangban, továbbá a bíróság és a rendőrség között létrejött április elsején aláírt egyezmény keretében folyatják le, emlékeztetett az eset kapcsán kiadott közlemény.