2024. március 28., csütörtök

Pénteken nyugdíj + 4000 dinár

Az idősek ekkor kapják meg az egyszeri támogatást is

A nyugdíjasok ebben a hónapban nem két részletben, hanem egy összegben kapják kézhez a havi járandóságukat. Aleksandar Vučić államfő kedd esti televíziós szereplése során tett bejelentése szerint a kifizetésre április 10-én, pénteken kerül sor, és a nyugdíjasok ekkor kapják meg a 4000 dináros, egyszeri támogatást is.

Vučić az RTS esti hírműsorában szerepelve azon reményeinek adott hangot, hogy a rendkívüli állapotot egy hónapon belül feloldhatják, ám addig mindenképpen segítséget kell nyújtani társadalmunk legszegényebb rétegének, a nyugdíjasoknak, ezt szolgálja a 4000 dináros egyszeri támogatás is.

Kitért a koronavírus okozta járvány negatív gazdasági következményeire is. Hangsúlyozta, a gazdasági intézkedésekkel a kormány azt szeretné elérni, hogy a minimálisra csökkentsék az elbocsátások számát, mégis számítanak arra is, hogy megnő a munkanélküliek aránya.

– A munkanélküliség aránya a járványt követően nem lesz magasabb az EU munkanélküliségi arányánál – emelte ki, majd reagálva arra, hogy a Szerbiai Munkaadók Uniója kérte, hogy az állam a tervezettnél korábban kezdje meg a gazdaság támogatását, hozzátette: – Nem okozna gondot, hogy a vállalkozóknak, azoknak, akik átalányadót fizetnek – a fodrászoknak, a cipészeknek, a taxisoknak és másoknak – kifizessük az igért összeget, de okkal mondom, hogy várjunk még tíz napot ezzel, hiszen ha a válság még két-három hónapig eltart, a minimális munkabérek kifizetése ellenére, kénytelenek lesznek elbocsátani az alkalmazottaik mintegy 5 százalékát. Közölte, mindenképpen meg szeretnék őrizni a foglalkoztatottak számát, hogy legalább két minimálbért kézhez vehessenek, ugyanis számításaik szerint a magászektorban a támogatások ellenére is számítani lehet elbocsátásokra.

Szavai szerint a jelenlegi gazdasági körülmények sokkal nehezebbek, mint 2008-ban, a globális gazdasági válság idején. A szakemberek az 1929-től 1933-ig tartott válsághoz hasonlítják a mostanit. Szerbia mindent megtesz azért, hogy az ország gazdasága minél könnyebben átvészelje ezt az időszakot, így a meghozott gazdasági intézkedések már alkalmazhatók, csupán a minimális munkabérek kifizetésével várnak – mondta.

– Ahhoz, hogy valaki április 10-éig nem tudja fenntartani a vállalkozása likviditását, nem tudok mit hozzáfűzni. Szeretnék elkerülni a felmondásokat. Azok szinte elkerülhetetlenek, de azon dolgozunk, hogy minél kisebb arányban alkalmazzák ezt a munkaadók – hangsúlyozta.

Hozzátette, az ország területén a mezőgazdasági munkálatok, a vetés jó ütemben halad, és lehetővé tették a mezőgazdasági termelők számára, hogy elvégezzék a szükséges munkálatokat. A szükséges engedélyek kiadása lassú folyamat, a felmerült gondok elhárításán már dolgoznak, és a rendőröknek nem az az elsődleges feladatuk, hogy büntessék azokat, akik élelmiszerrel látják el az országot.

A gazdasági növekedés kapcsán kiemelte, ettől az évtől nem várnak semmit. Szavai szerint borzalmas lesz, már az IMF is átlagban 2,5-3 százalékos gazdasági visszaesést prognozál, de Szerbia arra törekszik majd, hogy az arány ne érje el a mínusz 2 százalékot sem.