2024. április 25., csütörtök

Utasokra váró gépparkok

Ahogyan a turistairodákat, úgy a személyi fuvarozókat is nagyon kellemetlenül érinti a rendkívüli állapot

Nincs városi közlekedés, nincsenek helyközi buszjáratok, és nem járnak a vonatok sem – a rendkívüli állapot kihirdetését követően hamarosan minden tömegközlekedési lehetőséget is beszüntettek az országban, így a polgárok saját kocsijukra, rövidebb utak esetén kerékpárjukra, gyaloglásukra, taxira hagyatkozhatnak, amikor valahova a kialakult körülmények ellenére is el kell jutniuk. Akinek van jogosítványa és saját autója, könnyebb helyzetben van, hiszen akár városok közötti utat is megtehet, ha ennek szükségét érzi, egyedül a kijárási tilalom időpontjaira kell figyelnie. Azok számára viszont, akiknek nincs erre lehetőségük, két dolgot tehetnek: belenyugodnak, hogy az egész ország áll, így jelenleg halaszthatatlan ügy sem létezik, s maradnak otthon, vagy megpróbálnak valamilyen fuvarozó szolgáltatást igénybe venni, ha valóban muszáj eljutniuk A pontból a B pontba.

Hogy jelenleg ezek a szolgáltatások nem számítanak a legnépszerűbbeknek a polgárok körében, erről néhány telefonhívás után meggyőződtünk. Próbáltuk újvidéki és belgrádi fuvarozó cégek képviselőit is rávenni arra, hogy nyilatkozzanak lapunknak tapasztalataikról, a legtöbben azonban elutasították ennek lehetőségét, szomorúan megjegyezve, hogy most „tényleg minden megállt", s hozzátéve, ahogyan a turizmus, most ők maguk is megsínylik a kialakult helyzetet. Arról nem sokan akartak beszélni, van-e kereslet a kínálatuk iránt, igénybe veszik-e az emberek ezt a szolgáltatást. Maga a tény, hogy erről senki sem kívánt adatot közölni, önmagáért beszél, s igazolja azt, amit az egyik újvidéki személyfuvarozó, a Kiki tulajdonosa, Petar Inić el is mondott lapunknak: a teljes gépjárműpark kihasználatlan, minden kocsi szabad, nincsen érdeklődés.

Ahogyan más vállalatok, a szóban forgó újvidéki cég is szállította az utasokat korábban a hazai és a környező országokban található repülőterekre. A kereskedelmi légi közlekedés leállása azonban ezektől a lehetőségektől is megfosztotta a vállalkozókat. Az említett cég vezetője elmondta, ennek ellenére maguk minden biztonsági követelménynek eleget tettek, beszerezték a szükséges védőmaszkokat és kesztyűket is, a kocsik azonban utasokra várva parkolnak. Mindenesetre jó tudni, hogy a cég diszpécserszolgálata továbbra is a nap 24 órájában működik, s hasonló a helyzet más szállítási szolgáltatásokat nyújtók esetében is, így – amennyiben arra valakinek szüksége lenne – meg tudja oldani az utazást, még ha nem is aprópénzért, amennyiért rendes helyzetben autóbusszal vagy vonattal utazni tudna. Természetesen a határzár miatt csakis belföldi utazások jöhetnek számításba.