2021. július 28., szerda

Terasz, ments meg!

Még sosem volt ennyire égető és aktuális a kérdés, hogy mire lehetne kihasználni az aprócska erkélyt. A lakótömbök szürkesége most nyomasztóbb, mint bármikor. Egyébként is melankolikus hatást keltenek a szürke falak, de amikor napokat kell benn tölteni udvar, erdő, park és természet nyújtotta örömök nélkül, a hangulatunk egyre komorabbá válik.

Időközben egyértelművé vált a választás: nem egyszemélyes olvasóhely lesz a teraszból. Hiányzik a zöld növények nyújtotta szabadságérzés. A bezártság érzését talán egy kiskert enyhíthetné. Nem tudom. Ki kell próbálni.

A feladat most koránt sem olyan egyszerű. Nem lehet kiugrani a piacra muskátlit beszerezni, a cserepeket áruló boltok pedig mind zárva vannak. Szerencsére, úgy tűnik, lassan minden üzlet átáll az online üzemmódra. Ezért a virágok és a különféle növények többsége a világhálón is megrendelhető. Persze, mindez nem olyan, mint amikor saját magunk választjuk ki, szagoljuk és visszük meg.

(Illusztráció – dnevno.rs)

Fejtörést okoz még, hogy a terasz alig pár négyzetméteres. Egy festékcseppes létra, dobozok és néhány kacat foglalja el most a helyet, amelyektől talán meg lehet szabadulni gyorsan, a létra pedig majd virágtartóvá alakul. Ez nem is vitás. Be kell rendezni a tenyérnyi erkélyt úgy, hogy túlzsúfoltságában is jól mutasson és jól hasson. Az internetes honlapok tanácsai szerint annyi virág kell az erkélyre, amennyi csak belefér – vagy kifér. Futónövény, szobanövény, vágott virág, minden mehet a teraszra! Így a kellemes kerti hangulat talán enyhítheti a városi karanténélmény legkeservesebb momentumát: a szürke falakat, fű és fa nélkül. Állítólag a növények mellett mécsesek és gyertyák is jól megférnek. Sőt még paradicsomot, földiepret is lehet sikeresen termeszteni a teraszon. De mégis hogyan lehet kialakítani virágoskertet pár négyzetméteren? Cserepekben. A teraszi kellemes miliő kialakításához a szakemberek bambuszt is ajánlanak, amely magasra nő és nem foglal nagy helyet. Trópusi hatást pedig a famagasságú szobanövényekkel érhetünk el, mint amilyenek az aranypálma vagy a díszbanán. De az is jó, ha különböző méretű és formájú növények kerülnek a teraszra, mert a lényeg szinte mindig ugyanaz lenne, hogy végül szinte ki se lássunk a zöldtől! Akár kúszónövények is kerülhetnek egy rácsra, így még a fal is kihasználható… és végül a fényfüzér. Este egészen különleges hangulatot lehet teremteni apró égőkkel – nappal dzsungel, este nyári bár lesz a terasz. A másik hasznos tanács pedig, hogy válasszunk egy-két főszínt, és tartsunk is ki mellettük, bővítve ezzel vizuálisan az aprócska teret. Akár műpázsit is beszerezhető, ami vízáteresztő, tűzálló, memóriaszálas… és még rengeteg különleges tulajdonságot felsorakoztatva hirdetik a gyártók az interneten. De azt is figyelembe kell vennünk, hogy déli vagy keleti fekvésű az erkély – figyelmeztetnek a lakberendezők –, mert ettől függően kell virágfajtákat választanunk.

A lehetőségek garmadája mellett felmerül néhány megszokott és unalmas gyakorlati kérdés: mennyi idő, energia és pénz szükséges a kellemes terasz kialakításához. Hiszen mindez többet jelent annál, mint hogy kiteszünk egy széket a teraszra, és azon ülve élvezzük a napsugarakat és a virágainkat. De időközben kiderül az is, hogy közérzetünket nem annyira a méretek és a pénztárca vastagsága, hanem elképzeléseink, terveink befolyásolják, amelyek segítségével megteremtjük a benti és a kinti tér közötti kapcsolatot.

Nem kell azért túlkomplikálni: egy asztal, két szék és néhány virág. És valóban, már az első cserepes virág – egy egészen kis zöld foltocska is teljesen meg tudja változtatni az erkély hangulatát. Itt a természet! Már csak egy grillező hiányzik…