2024. március 28., csütörtök

Odafigyelnek egymásra

Önkéntesek várják a polgárok hívásait Zentagunarason – Rendszeresen fertőtlenítik a falu frekventált pontjait

Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi község végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy elsőként a közösségi oldalakon önkénteseket toboroztak. A Vigyázzunk egymásra – Zentagunaras csoport az, amely magára vállalta, hogy gondoskodik a rászorulókról a rendkívüli állapot ideje alatt.

– A közösségi oldalaknak nagy a látogatottsága, ezért a helyi közösség nevében feltettünk egy felhívást, hogy jelentkezzenek mindazok, akik önkéntes munkát szeretnének végezni. Emellett létrehoztunk egy felületet Vigyázzunk egymásra – Zentagunaras elnevezéssel. Sok olyan információ van, amit meg kell osztani a polgárokkal, mivel mindenki számára ismeretlen ez a helyzet. Ezen a felületen keresztül a kormányrendeleteket, a fontos telefonszámokat és minden jelentős információt megosztunk a polgárokkal, amelyekről a helyi közösség hivatalos értesítést kap – számolt be Sípos, majd azt is elmondta, hogy rögtön az elején több mint 40 ember jelentkezett az önkéntes csoportba. Minden jelentkezőt különböző önkéntes munkával bíztak meg.

– Vannak közöttük olyanok, akik idős emberekről gondoskodnak, egyik önkéntesünk a boltban megrendelt árut házhoz szállítja. Egy olyan csoport is kialakult, amely a helyi közösségben vállal ügyeletet. Itt fogadják a telefonos hívásokat, és a polgárok elmondhatják, hogy miben van szükségük segítségre. Van akinek a nyugdíját kell felvenni, valakinek be kell vásárolni, sokaknak van szüksége gyógyszerekre stb. Az ügyeletben mindig két személy van, így az egyik folyamatosan tudja fogadni a telefonhívásokat, a másik pedig el tud menni, hogy elvégezze a szükséges feladatot. Minden telefonos megkeresést feljegyzünk, ennek köszönhetően pontosan tudjuk követni az önkéntesek munkáját. Minden önkéntesünk be van jegyezve a rendőrségen is, így mindegyikük ellenőrizhető. Ez azért fontos, mert egyesek már megpróbáltak visszaélni az idős személyek helyzetével. Két-három esetben felhívtak idős nyugdíjasokat, és telefonon megpróbálták elkérni az adataikat, arra hivatkozva, hogy ők segítenének. Éppen ezért a mi rendszerünk úgy működik, hogy amikor a polgár betelefonál a helyi közösségbe, akkor név szerint megmondjuk, hogy melyik önkéntes fog az illető személyhez elmenni. Így a polgár tudja, hogy ki megy hozzá és miért, és mindez pontosan visszakereshető – mondta az elnök.

A zentagunarasi önkéntesek hamarosan szétviszik azokat a csomagokat, amelyeket Topolya község önkormányzata biztosít a 30 ezer dinárnál kisebb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasoknak. A csomagok már elkészültek és folyamatban van a kiszállításuk, tudtuk meg Sípostól. A csomagok főként tartós élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmaznak, az értékük 2500 dinár. Emellett az önkormányzat minden háztartásnak biztosít 5 liter fertőtlenítőszert, és kukoricamagot is kapnak majd az idős, kis földterületen gazdálkodó gazdák. A magot a gazdák szövetsége és a VMSZ biztosítja.

Az elnök végezetül arról is beszámolt, hogy a helyi közösség a helyi önkéntes tűzoltó testülettel együttműködve, heti két alkalommal fertőtleníti a falu forgalmasabb helyszíneit.