2024. március 28., csütörtök

Több kaptár is üresen maradhat

Németh István topolyai méhészt kérdeztük az aktuális gondokról
Német István (Tóth Péter felvétele)

Német István (Tóth Péter felvétele)

A mezőgazdaság nagy szaktudást és élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. A szektort azonban erősen jellemzi az elöregedés. A Szerbiai Méhész Szövetségnek több mint 2800 olyan tagja van, aki már betöltötte a 65. életévét. A tagság 34,6 százaléka 65 év feletti. Ők azok, akiknek a tulajdonában van összesen 165 ezer méhcsalád és valóban nagy gondot jelent a számukra az, hogy a kijárási tilalom miatt nem tudják gondozni a rovarokat. Rodoljub Živadinović, a Szerbiai Méhészegyesületek Szövetségének elnöke a napokban nyilatkozta, hogy az országban 914 ezer regisztrált méhkas van. Mintegy négyezer a kizárólag méhészkedéssel foglalkozó bejegyzett gazdaságok száma. Szerbiában évente 6–12 ezer tonnányi mézet termelnek. A méz és egyéb méhészeti produktumok termelése, a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen megporzás, valamint az ökológiai egyensúly fenntartásához való hozzájárulás szempontjából is fontos ez az ágazat.

Az arányok a topolyai község területén is körülbelül megegyeznek az országos átlaggal. A méhészek több mint a harmada 65 év feletti. Német István elismert topolyai méhész elmondta, hogy a Topolyai Községi Méhészszövetséghez tartozó 88 aktív tagnak több mint a 30 százaléka szintén 65 év feletti. Tudomása szerint állítólag a miniszterelnök és a mezőgazdasági minisztérium is jóváhagyta, hogy ezek a 65 évnél – illetve falvakban 70 évnél – idősebb személyek engedélyt kaphatnak, hogy meglátogassák a kaptárjaikat. A belügyminisztérium viszont ezt nem hagyta jóvá, tudomása szerint a belügyminisztérium nem ad ki engedélyt a méhészek számára. Elmondta, hogy maga is próbálkozott már többször is interneten engedélyt kérni, az így elküldött beadványaira azonban nem érkezett válasz. Nagy bajban van most, ugyanis 38 család méhe van, melyeket most etetni és atkátlanítani kellene, de kénytelen várni, a tőle távolabbi helyen található méhek pedig egyelőre sorsukra lettek hagyva.

Azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki a topolyai méhész, hogy amikor utoljára látta, akkor még 38 család méhe volt és április végéig be kell jelenteni, hogy hány család van, de mivel még csak meg sem nézheti őket a rá vonatkozó teljes kijárási tilalom miatt, megtörténhet, hogy ennek csak töredéke marad meg. Ezek a hasznos rovarok ugyanis megfelelő gondoskodás híján elpusztulhatnak, egyes kasok elnéptelenedhetnek.

A nehéz helyzetre való tekintettel, a méhészek több mint 250 kiló mézet adományoztak a rászorulóknak (Tóth Péter felvétele)

A nehéz helyzetre való tekintettel, a méhészek több mint 250 kiló mézet adományoztak a rászorulóknak (Tóth Péter felvétele)

Német István azt is elmondta, hogy amikor három évvel ezelőtt Topolyán nagy méhpusztulás történt, a méhészek segítségére sietett az önkormányzat és tartományi segítséget is kaptak. Most viszont, erre a nehéz helyzetre való tekintettel, a méhészek több mint 250 kiló mézet adományoztak a rászorulóknak. Ennek egy részét a Vöröskereszt közreműködésével már szét is osztották. Mintegy 200 kilogrammnyit pedig azokba a segélycsomagokba tesznek bele, melyeket szintén a község rászoruló polgárai kapnak majd.

Német István véleménye szerint viszonylag rosszul teleltek át ebben az évben a méhek. Meglepő módon ugyanis a méhek számára ideális, ha a télnek egy hosszabb szakaszában mínusz 8-10 körüli hőmérséklet van. Ilyenkor ugyanis ezek az apró kis rovarok lelassulnak, összegyűlnek, egymást melegítik és ilyenkor kevés a fogyasztás, tehát nem kell őket külön is etetni. Az idén azonban olyan enyhe volt a tél, hogy a méhek folyamatosan sokat ettek, etetni kellett őket. Az a tapasztalata, hogy a méhek telente mintegy másfél kilónyi pogácsát fogyasztanak. Egy-egy szokványos tél esetén átlagban még a negyede meg is marad. Az idén azonban kaptáronként mintegy két kilogrammnyit fogyasztottak el ezek a rovarok. Súlyosbítja a helyzetet, hogy habár enyhe volt a tél, de amikor a növények, a gyümölcsfák elkezdtek hajtani, akkor a fagyok károsítottak. Így a körte, a barack és az akác virágzása is kétségbe vonható.

Azt is elmondta, hogy vannak olyan aktuális teendők, amiket nagyon fontos volna most a kaptárak körül elvégezni, a serkentő etetés meg kellene kezdeni, illetve az atkamentesítést. Annak elmaradásának következményei már májusban, illetve júniusban lesznek érzékelhetők. Azt is hozzátette, hogy az igen aktív topolyai önkéntes fiatalok felajánlottak a segítséget a méhek körüli teendők elvégzésében is, de azt is csak úgy tudná elfogadni, ha egy-két alkalommal jelen lenne és megismertetné őket a méhészkedés alapjaival. Megfelelő tudás és tapasztalat hiányában ugyanis nem sokat tudnak segíteni a bajban lévő idős méhészeinken.