2024. április 25., csütörtök

Harmincra nőtt a fertőzöttek száma Szabadkán

Bogdan Laban nyilatkozata a város jelenlegi járványhelyzetéről

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának parancsnoka kedden nyilatkozatban fordult a város polgáraihoz, amelyben Szabadka jelenlegi járványhelyzetét ismertette – áll Szabadka Város Médiaközpontjának szerkesztőségünkbe kedden eljuttatott tájékoztatójában.

– A mai nappal összesen 30-ra nőtt az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma. Nagyon fontos viszont, hogy a betegek között nincsenek egészségügyi dolgozók. Azoknak a fertőzött katonáknak és rendőröknek, akik a külföldről érkezettek fogadására voltak beosztva, enyhébb tüneteik vannak és állapotuk stabil – közölte Bogdan Laban.

A polgármester arra emlékeztette a polgárokat, hogy hétfő óta a Szabadkai Egészségház tüdőgondozó rendelőiben végzik a mintavételezést azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a koronavírussal való fertőzöttség gyanúja és csak enyhe tüneteket mutatnak, mert jelenleg ők a legfontosabb láncszem a fertőzés további terjedésének megfékezésében.

– Az azonosított esetek számának növekedése nem váratlan, hiszen már a járvány ötödik hetében járunk. A kormány utasításának megfelelően és az igazoltan új koronavírussal fertőzött betegek gyógykezelésére elfogadott protokoll szerint ezek a páciensek már nem gyógykezelhetők házi elszigeteltségben. Az aktuális protokoll szerint azok a betegek, akiknek a tesztje pozitív lett, kizárólag a területileg illetékes korona-kórházakba szállíthatók, vagyis a mi esetünkben Újvidékre, illetve az Újvidéki Vásár területén kialakított ideiglenes kórházba – nyilatkozta a polgármester.

Bogdan Laban a fentiek mellett arról is szót ejtett, hogy városunkban rendszeresen elvégezik a közterületek fertőtlenítését, mert a fertőtlenítés a járvány terjedése elleni védekezés egyik fontos eszköze.

A polgármester arról is tájékoztatta a polgárokat, hogy az önkormányzat külön számlákat nyitott, melyekre a vállalatok és magánszemélyek pénzt adományozhatnak a koronavírus-járvány elleni harc támogatására. Felkérte a lakosságot, hogy aki teheti, tegyen tanúbizonyságot társadalmi felelősségvállalásáról, és ily módon is segítse a járvány megfékezéséért vívott harcot az országban és a városban.

A járványhelyzet ismertetése mellett Bogdan Laban a Városi Tanács hétfői ülésén hozott döntéséről is tájékoztatást adott.

(Patyi Szilárd illusztrációja)

(Patyi Szilárd illusztrációja)

– A Szabadka Város tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérlői, akiknek a Szabadka Város Válságkezelő Városi Törzskarának parancsa, illetve a Szerb Köztársaság kormányrendelete értelmében, a rendkívüli állapot idején tilos tevékenységük végzése, a Városi Tanács hétfői ülésén hozott döntése értelmében felmentést kapnak az üzlethelyiségek bérleti díjainak fizetése alól, áprilistól kezdve, azzal a hónappal bezárólag, amellyel véget ér a rendkívüli állapot. Megjegyzem, hogy azoknak a bérlőknek, akik ezen döntéssel felmentést kaptak a bérleti díj fizetésének kötelezettsége alól, a rezsiköltségeket továbbra is rendszeresen fizetniük kell – mondta Bogdan Laban.

A polgármester továbbá hozzátette, hogy az üzlethelyiségek azon bérlői, akik a Városi Tanács döntése értelmében nem mentesülnek a bérleti díj fizetése alól, erre az időszakra – vagyis április 1-től, annak a hónapnak a végéig, amellyel véget ér a rendkívüli állapot – vonatkozó kötelezettségeiket folyó év december 31-éig törleszthetik. Erre az időszakra számukra büntetőkamatot nem számolnak fel.

– Segélycsomagokat osztottunk ki a szociálisan veszélyeztetett polgártársaink részére, a hét végéig pedig megkezdjük a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok számára a csomagok kiosztását. Szabadka város a rendkívüli állapot idején biztosítja a házi segítségnyújtást a felhasználóknak. Állandó kapcsolatban vagyunk a szociális védelmet nyújtó intézményekkel és a civil szervezetekkel, de kapcsolatban vagyunk azokkal a polgárokkal is, akik segítenének azoknak, akik nem tudnak önmagukról gondoskodni, annak érdekében, hogy megoldjuk a mozgásukat a kijárási tilalom idejére – hangsúlyozta Bogdan Laban.

A polgármester felkérte azokat a 65 évnél idősebb polgárokat, akiknek nincs, aki élelmet és gyógyszert vásároljon, és akik Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának hívóközpontján keresztül kérik a beszerzésben szükséges segítséget, hogy időben jelentkezzenek a hívóközponton keresztül, hogy megszervezhessék a beszerzést az ünnepi munkaszüneti napokon.

– A Város gondoskodik a rászoruló polgárairól, és még egyszer felkérem őket, maradjanak otthonaikban, tartsák be a koronavírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezéseket, és egyben tájékoztatom őket, hogy a város részéről elkészített segélycsomagok a lakcímükre érkeznek – üzente Bogdan Laban.

Nyitókép: (Patyi Szilárd illusztrációja)