2024. április 19., péntek

Otthonunkba költöztek a tornatermek

A kijárási tilalom idején számos edző tart ingyenes online edzést

Összes hátránya mellett a kijárási tilalom remek alkalom arra, hogy időt szánjunk olyasmire, amire eddig nem volt alkalmunk. Foglalkozhatunk a hobbinkkal, fokozottabban ügyelhetünk a testünk egészségére, és új dolgokat próbálhatunk ki. A testmozgás most különösen fontos lehet, hisz a karanténi bezártság miatt sokkal kisebb a mozgásterünk, mint azt korábban megszokhattuk. A sportlétesítmények és az edzőtermek bezártak, ezért azok, akik nem szeretnének lemondani a sportolás örömeiről, most otthoni körülmények között folytathatják az edzést. A témáról Kunyi Farkas Klaudiával, a szabadkai Anahitas Egyesület alapítójával, edzővel, női- és kismamatorna-szakoktatóval beszélgettünk.

– Ebben a többé-kevésbé bezárt helyzetben, az egyhangúvá váló napok közepette kiemelten fontos, hogy fittek maradjunk, odafigyeljünk testi és lelki egyensúlyunkra. Ha előzetesen rendszeresen mozogtunk, akkor azért, hogy tovább fejlődjünk, erősödjön az immunrendszerünk, óvjuk a fizikai és szellemi egészségünket, ha pedig ezelőtt még nem iktattuk be mindennapjainkba a rendszeres mozgást, akkor itt az ideje, hogy változtassunk ezen a fentebb említett okok miatt. Az edzésnek számos jótékony hatása van, attól függően, hogy épp melyik fajtáját választjuk, ugyanakkor – többek között – mindegyik okoz örömérzetet, mely segít a jó közérzetünk fenntartásában, ami rendkívül lényeges ebben a kialakult helyzetben. Arról nem is beszélve, hogy a bezártság okozta feszültséget könnyebben le tudjuk vezetni az edzések segítségével, mindamellett, hogy a testtömegünket is kordában tudjuk tartani vele, ami szintén lényeges, főleg most, amikor hajlamosak vagyunk unalmunkban evéshez, nassoláshoz folyamodni – állítja a szakértő.

A mozgásszegény életvitelnek számos hátránya és következménye van.

– Mivel a lista itt is igen hosszú, így csak a leglényegesebb kihatásokat említeném. A mozgásszegény életvitel által megnövekszik az inzulinszint, ami zsírraktározáshoz, az étvágy növekedéséhez vezethet, a későbbiekben pedig növeli a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegég kockázatát. Az inaktív életmód negatívan hat az anyagcserénkre, így szervezetünk a zsírégetés helyett a raktározásra helyezi a hangsúlyt. Ez maga után vonja a magas vérnyomás kialakulását, így megnő a kockázata a szív- és érrendszeri betegségeknek, a szívrohamnak és a stroke-nak. Kevésbé hatékonyan tudjuk kezelni a stresszt, vagyis hamarabb uralkodik el rajtunk a kimerültség érzése, és gyakrabban törhet ránk szorongás. A testmozgás növeli a libidót, ami azért fontos, mert annak hiánya negatív hatással van a szexuális vágyra – magyarázta Kunyi Farkas Klaudia.

Az utóbbi időben egyre többen fordulnak tanácsért a testedzés formáját illetően vagy a megfelelő ütemterv kialakítása érdekében. Ez a kezdő szintű edző személyeknél különösen fontos.

– Először mindenkinek azt ajánlom, hogy találja meg a számára megfelelő mozgásformát. Akár többet is ki lehet próbálni, hogy el tudjuk dönteni, számunkra mi a legjobb. Mindenki egy külön egyéniség, így fontosnak tartom azt, hogy saját magunk döntsünk erről. Amikor ez megtörténik, célszerű a megfelelő oktató felkeresése, aki bevezeti az edzeni vágyót a helyes technika elsajátításába, fokozatosan építi fel a programot, vagy ha már meglevő csoporthoz csatlakozik, elmagyarázza a felzárkózás lehetséges menetrendjét, és mondd néhány szót az egészséges életmód kialakításához hozzátartozó étrendről is. Véleményem szerint nem elég „csak” edzeni, oda kell figyelni számos dologra is emellett. Egy hozzáértő szakember segíteni tud abban, hogy mi az, ami az egyén számára kivitelezhető az életkörülményeit és szokásait figyelembe véve, ugyanis egy adott séma nem mindenkinek megfelelő. Aki már előzőleg beépítette az edzéseket az életébe, annak célszerű folytatni azt, hogy az eddig felépített munkája ne vesszen kárba. Lényeges a fokozatosság elvét észben tartani – javasolja az edző.

Az utóbbi időben egyre több személyi- és csoportos edző tölt fel videókat a világhálóra annak érdekében, hogy mozgásban tartsák az otthonukba zárkózott lakosságot. Az Anahitas Egyesület weboldalán is számos ingyenes tartalom érhető el.

– Egyesületünk jelenlegi tevékenységei kiterjednek az online női alakformáló torna, online személyi edzések, online kismamatorna, online baba-mama torna és online intimtorna heti szinten több alkalommal előadott óráira, melyeket az otthoni körülményekhez alakítottunk ki. Most különösen fontos, hogy mozgásban maradjunk. Az előre elkészített videókat haladóknak ajánlom, akik már évek óta edzenek és tisztában vannak az alapokkal. Élő interakív látsz-látlak-hallak módon, videó chatben, így más hangulatban, változatosan, instruktor odafigyelésével mozoghatunk – nyilatkozta lapunknak Kunyi Farkas Klaudia.