2024. április 18., csütörtök

Kistermelőkhöz kerül a vetőmag

Összefogással támogatják a földműveseket Vajdaság-szerte
Pásztor István elmondta, az akció egész Vajdaságot lefedi, beleértve a szórványtelepüléseket is (Gergely József felvétele)

Pásztor István elmondta, az akció egész Vajdaságot lefedi, beleértve a szórványtelepüléseket is (Gergely József felvétele)

Hétfőn reggel az adorjáni Kontakt cég udvarában már benn parkolt az a roskadásig megpakolt teherautó, amely a gazdáknak adományozott kukorica-vetőmag egy részét hozta. Innen indult útnak a szállítmány, mivel a cég tulajdonosa, Borsos Csaba is részt vesz az akcióban, mégpedig úgy, hogy járműveivel segítséget nyújt a zsákok házhoz szállításában. Több olyan kistermelő is van ugyanis, akik már túl vannak a hatvanötödik életévükön, ezért nekik házhoz viszik a kukoricamagot, a kijárás minimalizálását elősegítve. 

A Vigyázzunk egymásra! akció keretén belül a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a szociálisan leginkább kiszolgáltatott kistermelőknek kíván segítséget nyújtani. Az akcióba névtelenül magánemberek is bekapcsolódtak, hozzájárulva annak sikerességéhez. Egész Vajdaság területéről összesen ezerötszáz igénylő élt a lehetőséggel, és ők a hét folyamán mindannyian meg is kapják a termőföldbe valót.

A hétfői induláskor jelen volt Szalkai Nemes Valéria, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közgyűlésének elnöke is, aki elmondta, nagy öröm mindannyiuk számára, hogy ebben a nehéz helyzetben sem kell magukra hagyniuk a kistermelőket, köztük azokat az idősebbek személyeket sem, akik jelen pillanatban fokozottabb figyelmet és segítséget igényelnek.

– A Vajdasági Magyar Szövetség döntése alapján indult az akció, amely ebben a krízishelyzetben felkarolta a kistermelőket, azokat, akik nehezebben jutnak hozzá a vetőmaghoz a vetés kezdetén. Ehhez csatlakozott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége is. Az igénylők számából kitetszik és egyértelművé válik, hogy igenis szükség van a támogatásra az idősebb termelők számára. A kijárási tilalmat figyelembe véve az ő helyzetük most még nehezebb, ezért szövetségünk is nagy szeretettel fogadta ezt a kezdeményezést, az adományozási akciót, és örömmel kapcsolódott be az egész folyamatba. Több mint tízéves munkálkodásunknak köszönhetően szövetségünk mára már huszonkét falugazdásszal lefed harminckét települést egész Vajdaság területén, aminek köszönhetően olyan adatbázissal rendelkezünk, amelyből mintegy hétezer termelő közül a szövetség falugazdászai meg tudták szólítani azokat az idős termelőket, akiknek a ma útjára induló adomány nagy segítséget jelenthet. Összesen ezerötszáz kistermelőnek tudunk ezen akció keretein belül egy-egy zsák vetőmagot eljuttatni házhoz, amit a napokban fognak az aktivisták lebonyolítani. Bízunk benne, hogy ezzel és sok más törekvésünkkel segíteni tudunk nekik a jövőben is – mondta Szalkai Nemes Valéria.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is ott volt hétfőn Adorjánon, ahonnan útjára indult az első teherautónyi rakomány, amely a gazdák sorsán hivatott javítani. Lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy tizenöt tonnányi vetőmagot tudtak összefogással biztosítani.

– Öt magánfelajánlás eredménye az összegyűlt vetőmag, amely a Vajdasági Magyar Szövetségnél landolt, és ezúton is szeretném megköszönni az adományozók nagylelkűségét, továbbá a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének a partnerséget, ugyanis részben a Vajdasági Magyar Szövetség infrastruktúrájára, részben pedig az ő kiépített rendszerükre alapozva tudtuk aránylag gyorsan és hatékonyan lebonyolítani az akciót. Ennek keretén belül ezerötszáz kistermelőnek, azon belül is az öt hektárnál kisebb területtel rendelkező termelőknek biztosítunk egy-egy zsáknyi kukorica-vetőmagot. Ez mintegy 3500–4000 dináros támogatást jelent egyénenként, ami biztos, hogy jól jön, nemcsak az összeg szempontjából, hanem a pillanatot is figyelembe véve. Ebben az odafigyelés is nagyon fontos, különös tekintettel arra, hogy a támogatottak közel háromnegyed része 55 évnél idősebb, a 65 évnél idősebbek száma pedig ezen a számon belül is megközelítőleg 80 százalék. Ez az akció egész Vajdaságot lefedi, beleértve a szórványtelepüléseket is. A szervezés azt eredményezi, hogy a vetőmagot házhoz szállítjuk a falugazdászoknak és a Vigyázzunk egymásra! akció aktivistáinak köszönhetően – nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A hét folyamán minden igénylő megkapja az igényelt vetőmagot, amelyet akár az újraserkenő élet szimbólumának is tekinthetünk.