2024. április 20., szombat

Alma és a fája

Borsos Márk, a Vajdasági Ligában szereplő adorjáni Tisza fiatal játékosa az édesapja nyomdokaiban

Borsos Márk fiatal kora ellenére már tapasztalt labdarúgónak számít, a 20. életévét nemrégiben betöltő ifjú magyarkanizsai–adorjáni sportoló ugyanis már négy éve tagja az egyre komolyabb terveket szövögető Tisza csapatának. Márk számára jól kezdődött a tavaszi idény: csapata előbb hátrányból felállva Bácsföldvárról hozta el a három pontot, majd a piros mezesek hazai pályán a Vrbas gárdáját is legyűrték, és a körzeti kupában is bejutottak a legjobb négy közé. Az egyszeres délvidéki válogatott játékossal az 5:1-es hazai győzelemmel záruló Tisza–Vrbas bajnoki után beszélgettünk.

Mivel Magyarkanizsán és Adorjánon is otthonosan mozogsz, adódik a kérdés: hol kezdtél el focizni?

Amióta az eszemet tudom, szeretek focizni, és minden futballal kapcsolatos dolgot kedvelek. Ezt a szenvedélyt édesapámtól örököltem, akinek az életében szintén nagyon fontos szerepet játszik a labdarúgás. A sportággal nyolcéves koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni, akkor kezdtem el Adorjánon edzésekre járni, én voltam az ottani 1996/1997-es generáció legfiatalabb tagja.

Mikor mutatkoztál be a Tisza felnőttcsapatában?

Tizenhat éves voltam, amikor debütáltam az adorjáni klub első csapatában, ún. „bónuszjátékosként”, szinte azonnal, ahogy azt a szabályok lehetővé tették. Azt megelőzően a topolyai TSC serdülőcsapatában szerepeltem.

Az adorjáni klubbal melyek voltak az eddigi legnagyobb sikereid?

Az eddigi legnagyobb sikeremnek talán a 2017/2018-as idényben elért kupagyőzelmet mondanám, a Szabadkai Körzeti Labdarúgó-szövetség által kiírt kupa döntőjében ugyanis a kitűnő erőkből álló Becse együttesét sikerült legyőznünk. Külön öröm volt a számunkra, hogy azt a szép sikert hazai pályán, a saját szurkolóink előtt tudtuk elérni.

Jelenleg a negyedik helyen álltok a Vajdasági Liga északi csoportjában. Hogyan értékelnéd a bajnokság eddigi részét?

A bajnokság első felével sajnos nem vagyok megelégedve, hiszen a célunk az őszi bajnoki cím lett volna, mi azonban féltávnál csak az ötödik helyet tudtuk megszerezni. Ha a helyzet úgy hozza, bízom benne, hogy a folytatásban tudunk még javítani a helyezésünkön, mivel a téli szünetben jól erősítettünk, és ez meg is látszott az első két tavaszi fordulóban.

Saját teljesítményeddel mennyire vagy elégedett?

A saját produkciómmal kapcsolatban szerénynek kell lennem. Szeretem, amit csinálok, és minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy segítsem a csapatot a minél jobb eredmények elérésében. Az őszi szezonban csak két gólig jutottam, a tavaszi rajt viszont elég jól alakult a számomra: az első két meccsünkön egy gól és két gólpassz volt a mérlegem.

Jelenleg még a régi pályán játszotok, de Adorjánon folyamatban van egy új stadion építése. Mikorra várható az új pálya elkészülte?

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az új pályánk június elejére készül el. A klubhelyiségek, az öltözők és a lelátók már megépültek, az új pálya kialakításának munkálatai pedig gőzerővel folynak.

Még nagyon fiatal vagy, így bizonyára még sokáig a pályán képzeled el a jövőt.

Igen, egy jó ideig még a pályán szeretnék bizonyítani, szeretnék minél jobb eredményeket elérni a Tisza csapatával. A közeljövőben tervezem az edzői C licenc megszerzését is, mert egyszer szeretném majd kipróbálni magamat edzőként is.