2024. április 25., csütörtök
SPORTHÍREK

UEFA kontra FIFA

LABDARÚGÁS

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke bírálta azokat a segélyterveket, amelyeket a FIFA a járványtól sújtott szervezetek számára dolgozott ki. A FIFA múlt kedden közölte, hogy közel 2,5 milliárd eurós tartalékjai felhasználásával sürgősségi segélyalapot hoz létre a sportág nehéz helyzetbe került szereplőinek megsegítésére. Arról, hogy miként és kik részesülhetnek a segélyalapból, még nem született döntés. „Szavazás útján kellene eldönteni, hogy ki mennyi pénzhez jusson, mert ez a mostani elképzelés elég sajátos – jelentette ki Čeferin a német ZDF televízióban. – Így senki sem ellenőrizheti, hogy hová kerülnek az összegek, ezt nem lehet egyszerűen a FIFA-ra bízni” – tette hozzá a szlovén sportdiplomata, aki arról is beszélt, hogy a jelenlegi szezonnak augusztus 3-áig be kell fejeződnie a BL-ben és az El-ben egyaránt.

Veszélyben a német klubok (is)

A harminchat német első és másodosztályú labdarúgóklub közül tizenhármat csőd fenyeget a járvány miatti leállás következtében. A Kicker sportlap szerint a másodosztály együtteseinek különösen nagy csapás a mostani helyzet, az ottani tizennyolc csapat fele van csődveszélyes helyzetben. A beszámoló kiemeli, ezek közül hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban. A jelenlegi televíziós közvetítési szerződés újabb részletének kifizetése május elején esedékes, ám a mérkőzések hiányában erre nem fog sor kerülni. Az első osztály csapatai közül egy ugyancsak május végére, három másik június végére kerülhet nehéz helyzetbe. Számítások szerint amennyiben nem játsszák le a szezonból hátralévő kilenc fordulót, az együttesek 750 millió eurótól esnek el.

Ter Stegen már elégedett lehet

A Barcelona 2025-ig szóló és három további szezonnal meghosszabbítható szerződést kínál német válogatott kapusának, Mark-André ter Stegennek. A katalán Sport szerint a Barca klubvezetősége meg akarja tartani a 27 éves hálóőrt, akinek viszont az eddigi ajánlatok nem tetszettek, ezért igen vontatottan haladtak a tárgyalások. Ter Stegen a mostani idényben 34 mérkőzésen védett a Barcelonában, 34 gólt kapott, 11 fellépésén viszont egyszer sem vették be a hálóját. A német kapus, akinek jövő nyáron járna le jelenlegi szerződése, 2014-ben érkezett a katalán elitalakulathoz a Borussia Mönchengladbachtól 12 millió euróért.

SAKK

Carlsen online versenyt szervez

A férfi világbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsen online versenyt szervez a világ nyolc legjobb játékosának részvételével – írta a chess24 portál. A norvég nemzetközi nagymester által kitalált viadal nyereményalapja 250 ezer dollár. A körmérkőzéses szupertorna április 18-án kezdődik, és Carlsen mellett az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So, az orosz Jan Nyepomnyascsij és Alekszandr Griscsuk, a kínai Ting Li-zsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave, valamint az örmény Levon Aronjan indul. A negyedórás játékidejű partikból négyet játszanak minden párban, és az alapetap után a legjobb négy folytathatja az egyenes kieséses szakaszban.

ATLÉTIKA

5,61 méter a kertben!

Renaud Lavillenie, a franciák olimpiai bajnok rúdugrója saját kertjében akkorát ugrott, hogy azzal az idei világranglistán a nyolcadik helyre kerülne. A 33 éves korábbi világrekorder közösségi oldalára töltött fel egy videót, amelyen közép-franciaországi házának kertjében lendületet vesz a sövény mellett, majd érvényes ugrást teljesít. „Örömkönnyek az arcomon az 5,61 méter után, amelyet a nemzetközi háziversenyemen értem el” – közölte, és azt is hozzátette, hogy a „kerti világrekordja” 5,85 méter.

A londoni olimpia aranyérmese, a riói játékok második helyezettje 2014-ben 6,16 méterrel megdöntötte Szerhij Bubka 6,15-ös világcsúcsát, aki kisebb megszakításokkal 1984 óta volt a szám világcsúcstartója. Idén februárban a 20 éves svéd Armand Duplantis kétszer döntötte meg a világcsúcsot: előbb Lavillenie rekordját, majd a sajátját.

OLIMPIA

Eltiltották a thai és a maláj súlyemelőket

A doppingesetek magas száma miatt a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) a hétvégi döntésével nem engedi indulni a thaiföldi és a malajziai versenyzőket a tokiói olimpián. A két ázsiai ország szövetségének 21 napja van, hogy fellebbezzen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Az IWF mellékbüntetésként 200 ezer dollár megfizetésére kötelezte a thaiföldi tagszervezetét, ennek fele büntetés, a másik felét pedig arra fordítják, hogy ellenőrizzék az ország súlyemelőit.

A tavalyi világbajnokságon nyolc thaiföldi versenyző bukott le tiltott szer használatával, köztük két olimpiai bajnok, emiatt az IWF három évre felfüggesztette az ország szövetségének tagságát, amely büntetés 2022. március 7-én jár le. Az ország súlyemelősportját 2011-ben is megrázta egy doppingbotrány, akkor hét tinédzserkorú lánynak lett pozitív a tesztje. A malajziai szövetség egyéves felfüggesztése 2020. október 1-jén jár le, de a 2021 nyarára halasztott ötkarikás játékokon így sem indulhatnak az ország súlyemelői a mostani döntés értelmében.