2024. április 19., péntek
OLVASNIVALÓ

Online kikapcsolódási tippek koronavírus-járvány idejére

Tavasz van, virágoznak a fák, mi viszont idehaza csücsülünk, nehogy megfertőződjünk a koronavírus által. Az írás születésének a pillanatában ugyan teljes mértékű kijárási tilalmat még nem hirdettek ki, de egyébként is a szórakozóhelyek, mozik, színházak zárva vannak, így marad az otthon csücsülés, amikor is egy idő után az általunk Netflix, Hulu, Amazon Prime és HBO Go kínálatától is megcsömörlünk, és égetően szükségünk lenne valami másféle szellemi felfrissülésre. A lentiekben olyan internetes lehetőségeket mutatunk be röviden, amelyekkel agyon tudjuk ütni az időt a kijárási tilalom ideje alatt.

A filmkedvelők számára jobbkor nem is indulhatott újra a https://popcorntime.app/ filmsugárzó szolgáltatás, amelyen keresztül, illegálisan ugyan, de kiváló minőségben több száz filmet és televíziós sorozatot nézhetünk meg. Az oldalról a szolgáltatást nyújtó alkalmazást kell letölteni, és ezen keresztül nyithatjuk meg a nézni kívánt filmet. A kelet-európai filmek kedvelői számára igazi kincsesbánya lehet a www.easterneuropeanmovies.com címen található gyűjtőoldal, amelyen többek között jugoszláv és magyar filmeket is megnézhetünk. Amennyiben megfelelő segédprogram segítségével (Hola) elrejtjük az IP-címünket, a www.crackle.com internetes címen mintegy száz filmet nézhetünk meg ingyen és legálisan.

A www.facebook.com/groups/elokozvetitesek című gyűjtőcsoportban találhatunk rá az aktuális „élő” színházi előadások és koncertek időpontjaira és internetes elérhetőségeire, de ugyanitt neves színészek és hétköznapi emberek is felajánlják mesélési, online képzési kínálatukat. A Magyar Elektronikus Könyvtárból (www.mek.oszk.hu) több ezer magyar címet tölthetünk le ingyen, és olvashatunk el. Április 16-áig ingyenesen böngészhetünk az Arcanum Digitális Tudománytár (www.arcanum.hu) adatbázisában is, ahol csaknem 27 millió folyóirat- és újságoldalt böngészhetünk át. Az elmúlt két évszázad magyar újságjait, folyóiratait online elérhetővé tevő archívum így segíti a könyvtárak és levéltárak zárva tartása miatt nehéz helyzetbe került egyetemistákat, oktatókat és kutatókat, valamint céljuk a társadalmi összefogás erősítése, és az is, hogy elviselhetőbbé tegyék a bezártságot azoknak, akiknek otthon kell maradniuk.

A rendkívüli állapot idején a színházak sem látogathatóak, de közülük több is bejelentette, hogy előadásaikat online is nézhetővé teszik a rendkívüli állapot idejére. A New York-i Metropolitan Opera (www.metopera.org) amerikai helyi idő szerint este fél nyolckor közvetíti régebbi előadásait, a műsorrendjüket pedig úgyszintén az oldalukon követhetjük. A Berlini Filharmonikus Zenekar is ingyenesen teszi közzé a hangversenyeiket a digitalconcerthall.com oldalukon, azzal, hogy itt online ki kell váltani egy vouchert, regisztrálnunk kell, és már hallgathatjuk is az általuk előadott komolyzenei szerzeményeket. Magyarország egyik legjobb koncerttermének számító A38-as hajó is a YouTube-on közzétette régebbi koncertjeit. A koncerteket zenei stílustól függően a következő YouTube-csatornákon lehet élvezni: A38 Vibes (Pop, indie, elektronikus) www.youtube.com/c/A38Hu-Vibes, A38 Rocks (Rock, metal, hardcore) www.youtube.com/c/A38Hu-Rocks, A38 World (világ- és népzene) www.youtube.com/c/A38Hu-World és A38 Free (Kísérleti zene és dzsesszzene) www.youtube.com/c/A38Hu-Free.

A hazai, magyar nyelvű előadásokat is bemutató színházak közül a Szabadkai Népszínház magyar társulata rukkolt elő virtuális térben előadott színdarabokkal. Az első ilyen virtuális előadás március 26-án 21 órától lesz, s a színházkedvelők a Tapasztalt asszonyt tekinthetik majd meg. A többi előadás sorrendjét viszont a közönségre bízták a színház dolgozói, akik szavazás útján dönthetik el, mi kerül a virtuális játékrendbe. A színházkedvelők A vihar, az Amadeus, a Bolondok tánca, a Csak egy szóval mondd, az Édes Anna, a Fekete királynők, a Gerincbántalmak, a Kemping, a Macbeth, a Mágnás Miska, a Nyolc nő, a Picasso kalandjai, a Prah, a Rablók és gyilkosok és a Vörös című előadásokra szavazhatnak, azzal, hogy a társulat Facebook oldalán az elkövetkezőkben tájékoztatják a nézőket, hogy miképpen is lehetséges voksolni, no meg a társulatot érintő fontos tudnivalókról is.

A fotelből több neves múzeum kiállításait is megtekinthetjük ingyen. Így virtuálisan tehetünk egy sétát a moszkvai Hermitage-ban (www.hermitagemuseum.org), a párizsi Louvre-ban (www.louvre.fr/en), a londoni British Museumban (https://research.britishmuseum.org/research/collection_online/search.aspx), az amszterdami Van Gogh múzeumban (https://www.vangoghmuseum.nl/en/we-bring-the-museum-to-you#0), s Firenzébe sem kell elutaznunk, hogy megtekinthessük a legendás Uffizi múzeumot (https://www.uffizi.it/en/the-uffizi).

A legkisebbek társaságában mindenképpen érdemes ellátogatni a Mese TV YouTube csatornájára (https://www.youtube.com/user/mesetv), ahol számos mesét és rajzfilmet nézhetünk meg velük. Amennyiben viszont az olvasó késztetést érez arra, hogy a konyhában szorgoskodjon, mindenképpen látogasson el a www.csakapuffin.hu internetes napló oldalára, amelynek szerzője számos receptötlettel teheti változatossá étrendünket. A Facebookon pedig www.facebook.com/csakapuffin címen követhetjük a bejegyzéseit.